храна хладилник

Доц. Росица Попова: Прекомерният прием на белтъци също може да е опасно

„Българинът, за съжаление, е променил начинът си на хранене. Все повече се храни с полуготови храни, които съдържат консерванти, защото много по-бързо се приготвят. Прясно приготвената храна, както знаете, изисква повече време, а на нас ни липсва времето…Като добавим и лирсата на двигателна активност, улесняващите ни устройства като асансьори, ескалатори, дистанционни, автомобили.

Трябва да имаме поне 30 минутна двигателна активност – спорт, всеки ден, иначе идва и затлъстяването, каза за БНР доц. Росица Попова от УМБАЛ „Лозенец“.

„Попадам в медийното пространство, в блогове на хора, които не са с медицинско образование, а дават диетични режими, в които храненето е изключително дисбалансирано. Пример за това е високо мазнината диета, известна като Кето-диета. В нея се набляга на голям прием на мазнини, разбира се, това може да са полиненаситените, но когато се направи един разбор, се вижда, че наситените мазнини са в огромен процент.

Тази диета крие рискове при хора, които не знаят, че имат нарушена функция на панкреаса, или на бъбреците. на черния дроб. Тя може и да провокира такава нарушена функция, диетата може да е благоприятна само при хора с генетичен профил за много добро усвояване на мазнините, поясни още доц. Попова.

 „Всяка диета за редукция на тегло трябва да е близка до режима ни на хранене, при който ще се върнем след това, категорична е доц. Попова. По думите й здравословно хранене включва разпределението на белтъци, мазнини и въглехидрати да бъде в съотношение – 15-20 енергийни процента за белтъците, 15-30 енергийни процента мазнини и най-голям дял за въглехидратите на ден като общ енергиен прием.

Доц. Попова предупреди, че прекомерният прием на белтъци от младите хора с цел натрупване на мускулна маса, също може да е опасно – заболяването се нарича неврогенна орторексия – прекаляване със супер здравословни храни. Особено ако това е съчетано с прием на хранителни добавки и протеини с цел изграждане на мускулна маса. Важно е също добавките да са закупени от лицензиран производител. А такова хранене при младите хора да е съчетано със спорт и физическа активност.

„Друга опасна мода в храненето в момента, е абсолютната елиминация на животинските храни и прием само на растителна храна. Изключването на животинският белтък води до това, че ние не приемаме всички есенциални аминокиселини, които нашият организъм сам не може да си произведе.

Така тези хора имат нисък прием на белтък, който пък е основният източник на антигените, които са свързани с имунитета на нашия организъм, изтъкна още за БНР доц. Попова.

Тя призова да се върнем към позабравеният прием на българското кисело и прясно мляко – полезни за микрофлората на нашия организъм, за добрата форма на нашия микробиом. Млечните продукти при здравите хора са ежедневна храна, за разлика от месото, рибата и плодовете и зеленчуците.

Доц. д-р Росица Божидарова Попова mровежда научни разработки предимно в областта на хроничната малнутриция, лекува пациенти с поднормено тегло, като активно е участвала в кампании за борба с хранителни поведенчески разстройства. Посещавала е международни курсове в Р. Хърватия, Чехия, Италия, Испания, Холандия, Люксембург. Участва в редица форуми в областта на храненето и диететиката на национално и световно ниво.

Д-р Попова извършва прегледи и осъществява диетологични консултации на деца и възрастни пациенти с наднормено и поднормено тегло, както и с метаболитни нарушения. Член е на управителния съвет на Federation of European Nutrition Societies, на управителния съвет на Българското дружество по хранене и диететика, както и е член на Българското дружество по ендокринология.

Може да ви е интересно