За вредните мазнини и въглехидратите преди сън

* Завишеният прием на трансмазнини и наситени мазнини води до риск от инфаркт и други здравословни проблеми, но също така саботира усилията за  изграждането на хармонично тяло. Трансмазнините се намират в готовите продукти като кексове, бисквити и всички видове fast food, а наситените се съдържат предимно в по-тлъстите меса.

* Повечето хора си мислят, че не трябва да ядат въглехидрати преди сън заради възможността от натрупване на мазнини, но това важи само ако калорийният ви баланс е положителен. Преди лягане е препоръчително да се консумират сложни въглехидрати с нисък глицемичен индекс, защото имаме нужда от по-продължително захранване (7-8 часа). Въглехидратите също стимулират производството на серотонин. Може да експериментирате и да преместите така хвалената закуска от мляко с овесени ядки  за вечеря. Хем ще запазите калорииният баланс, хем ще пробвате модерните напоследък режими, в които се избягва закуската.

* Освен, че дишайки правилно, силата ще е максимална, предотвратявате и опасно покачване на кръвното. Пълните с въздух дробове стабилизират гръбнака и повишават силата. Правилото е да вдишате през негативната част или в началото на повторението, да задържите дъха в позитивната му част и да издишате като преминете критичната точка.

* Лененото масло е богато на протеини и калций, а със своите 9 калории на грам е повече от добър източник на полезни мазнини. Когато е в добро състояние лененото масло е без мирис и има вкус на ядки. Препоръчителният прием е една или две чаени лъжички на ден, освен ако лекар или диетолог не е предписал друго.

Ако искате да получите повече ценни хранителни вещества, добавете към диетата си ленено семе, чиито съставки освен, че се абсорбират по-добре са и повече, отколкото в самото масло. Така получавате също витамини – B, C, E, фитостероли; минерали – калций, селен, мед, желязо, цинк, натрий, магнезий, фосфор и калий. Добре е семената да се купуват цели и да се мелят непосредствено преди консумация, защото след 15 минути се окисляват и губят ценните си свойства.

Може да ви е интересно