захар

Инсулинът и естествения начин за манипулирането му

Инсулинът се произвежда от панкреаса (задстомашната жлеза) и е от голямо значение за възстановяването на организма след интензивна тренировка. Той е с хипоглекимично действие, противоположно на това на епинефрина и хормона на растежа, които повишават кръвната захар.

Инсулинът  способства за усвояване на глюкозата от клетките на тъканите, по-специално от черния дроб и мускулите.

Като цяло освен анаболните си качества инсулинът има и доста лоши страни. Ако прекалим със захарта той започва да складира мазнини, а това като спортисти е последното нещо което искаме (изключваме Калоян Махлянов ). Ето защо идеалната стратегия е да го държим под контрол и това става най-лесно с диетата. Има два момента, в които е удачно да се повиши приема на въглехидрати (захар): преди и след тренировка като по-едрите ендоморфи може би ще трябва да се ограничат до само един прием след тренировка, когато тялото има нужда да възстанови запасите от гликоген. Ектоморфите от друга стана могат да си позволят и по-чест прием.

Тренировката с тежести подобрява чувствителността на организма към инсулина. Това не само помага да се намали складирането на мазнини, но също така предотвратява устойчивостта на организма към инсулина – състояние, при което тялото не използва ефективно този хормон. Тялото развива резистентност към инсулина и за да компенсира това панкреасът освобождава повече инсулин отколкото е нужно. Постепенно панкреасът се изтощава, което в крайна сметка води до намаляване производството на инсулин и до възникване на диабет тип 2 – невъзможността за  правилен въглехидратен метаболизъм. Специално при инсулина всичко е строго индивидуално. И при другите хормони е така и е въпрос на рецептори, но при инсулина е, как да го кажа, “най-видима” разликата между отделните хора. Има момчета при които 500 гр. въглехидрати дневно са добре дошли, има и такива при които 200 гр. са вече прекалени. Тук соматотипа играе съществена роля и обикновено ендоморфите са в неизгодната позиция. Броя на инсулиновите рецептори намалява при затлъстяване. Но  независимо от кой тип сте, приемът на високо глицемични въглехидрати с цел покачване на инсулина и задействане на анаболните механизми след тренировка е задължителен.

Има и доста суплементи и добавки, с които можете да манипулирате инсулина (естествено в определени граници): алфа липоева киселина, банаба, канела, Gymnema sylvestre и др.

Може да ви е интересно