сън

Защо пълноценният сън е важен и какви са основните ползи от него?

Кимали ли сте отегчено по време на важни работни срещи? А заспивали ли сте на бюрото си? Със сигурност сте пропускали фитнеса, защото сте се чувствали изтощени. Сънят е изключително ценен за нас. Въпреки че ще прекараме около една трета от живота си в сън, често го пренебрегваме.

Пълноценният сън е по-важен за вашето здраве, отколкото спазването на строга диета или ежедневни упражнения. Той е в основата за добро здраве. Улавянето на точното количество сън е жизненоважно за тялото ви, за да възстанови загубената енергия.

Защо сънят е важен?
Докато спите, тялото ви усилено работи, за да възстанови енергиятa, която сте изразходвали през деня. Вашите системи са заети да изхвърлят токсините, да заменят клетките, да поправят увредените тъкани и да възстановят енергийните си запаси. Сънят ви дава време да се излекувате и да се възстановите, за да можете да започнете уверено и енергично следващия ден. Системното недоспиване може да има дългосрочни ефекти върху здравето ви – риск от диабет, сърдечни заболявания, затлъстяване и дори депресия.

Как работи сънят?
Веднага щом се отправите към кафенето, за да започнете деня си, тялото ви вече се подготвя за сън. Докато сте будни, тялото ви произвежда хормон, който се увеличава постепеннп през деня и в крайна сметка причинява сънливост, сигнализирайки, че сте готови за лягане.

Количеството и интензивността на съня, от който се нуждаете, се определя от това колко дълго сте били будни. Мислете за съня си като за глад – той се увеличава постепенно през целия ден и трябва да бъде заситен.

Физическо здраве
Чрез излекуване на увредените клетки, засилването на имунната ви система и презареждането на сърцето за следващия ден, тялото ви получава рестартиране, което е необходимо, за да се събуди, чувствайки се освежено и готово за ежедневните ви дейности. Ако пренебрегнете съня си, това може да доведе до потенциални хронични заболявания.

Липсата на сън също оказва силно влияние върху имунната ви система. Вашата имунна система служи като защитен механизъм на тялото ви. Без пълноценен сън тя може да отслабне и това да доведе отново до проблеми – по-често разболяване, нервност и напрежение. Ако не сте спали достатъчно, може също така да забележите, че цифрите на кантара бавно пълзят нагоре.

Емоционален баланс
Емоционалният баланс е също толкова важен колкото и физическото ви здраве. Липсата на сън може да влияе на настроенията и чувствата ви, което от своя страна да рефлектира върху отношенията ви с околните, както и ежедневните ви дейности. Ако искате да сте по-спокойни, по-усмихнати и по-енергични заложете на пълноценния сън.

Продуктивност
Проучване от Харвардския университет показва, че хората, които спят само четири – пет часа на нощ, са склонни да забравят системно важна информация.

Безсънието може да доведе до неуспех в ежедневни задачи. Например да забравите къде сте оставили ключовете си или тоталн ода изключите за рожден ден, на който трябва да присъствате. Може да срещате трудност с изпълнението на задачи, които до този момент са бил иизключително лесни за вас и то само защото не сте наспани.

Същите тези невроповеденчески ефекти могат да повлияят на съсредоточеността ви и времето, което ви е необходимо за реакция. Децата и тийнейджърите може да са изложени на най-голям риск, тъй като се нуждаят от повече сън, докато телата им все още растат и се развиват.

Ако знаете каква е причината за вашето недоспиване, то трябва да направите всичко възможно, за да я изкорените.

Пълноценният сън е необходимост, която не трябва да се пренебрегва. Той е важен за физическото ви здраве, за емоционалното спокойствие и изобщо за развитието ви като личност.

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Може да ви е интересно