Адреналинът и естественото му манипулиране

Адреналинът е хормон произвеждан от надбъбречната жлеза и е известен още като епинефрин, въпреки че всички го познаваме с популярното име адреналин.

Много вероятно това да е първият хормон, който отговаря на интензивна тренировка и ефектът му насърчава отделянето на други хормони.

Това е стресов хормон и отделянето му дава сигнал за „битка или бягство“, когато организма е поставен в състояние на максимална тревога, т.е.отделянето му в кръвния поток при възникване на извънредна ситуация се повишава рязко и по този начин подготвя тялото за “свръхестествен” прилив на енергия, за да може човек в даден момент да се спаси или да се бори с опасността. Пример: майка, която получава свръхчовешка сила, за да повдигне тежък предмет и да спаси детето си или срещата на мечка в гората и полагането на усилие за надбягването и (неравностойно състезание, но все пак…) спасението си.

Помага за освобождаването на захар (гликоген) в черния дроб и увеличената му доставка до мускулите.

Адреналинът стимулира нервната система, прави възможно да се извършат по-големи усилия, разширява кръвоносните съдове и увеличава кръвния поток към мускулите. Всичко това позволява на мускулите да се стягат по-бързо и да се увеличи доставката на хранителни вещества към тях.

Независимо от това, адреналинът няма пряко въздействие за изграждането на мускулна маса. Но той е важен от гледна точка на това, че стимулира други хормони (главно тестостерон) и съдейства за една по-здрава и по-продължителна тренировка.

По-голяма секреция на адреналин може да се постигне чрез по-интензивна тренировка с малки кратки почивки между сериите

Има няколко начина за стимулиране секрецията на адреналин (без да се налага да поставяте тялото си в състояние на смъртна опасност):

Интензивна тренировка, което ви изважда от “приятната” и “комфортна” зона.

Научете специфични техники на дишане, както и методи за визуализация и методи за концентрация, за които се смята, че могат да насърчат прилива на адреналин (аз лично използвам една техника на цветова визуализация, която е много добра и ме “събира” здраво преди тежки опити или серии, но за това ще говорим друг път).

Има естествено и много пред тренировъчни суплементи, който работят в тази насока, но най-добрите уви са забранени (заради наличието на DMAA и други амфетамино производни). По-безопасните са кофеин, тирозин и др. Те също присъстват в почти всички пред тренировъчни формули.

Може да ви е интересно