Нужно ли е да броим калориите (част 2)

Кой не трябва да брои калории

Хората с наднормено тегло

Не бива да се концентрирате върху броенето на калории ако сте с наднормено тегло и искате да влезете във форма. Ако наистина искате да свалите тегло в дългосрочен план, следва да се фокусирате върху повишаване на метаболизма, (това ще накара тялото ви да изразходва повече и повече енергия), отколкото да се вманиачавате в броене на калории ( нещо което ще ви задължи да намалявате храната непрекъснато). Проблема с постоянното намаляване на калорийния прием е, че то неминуемо ще забави метаболизма в даден момент.
Този феномен е обяснен интересно от Dr. Jade Teta . Наречен е от него адаптивен термогенезис. Човешкото тяло може да се адаптира към по-нисък калориен прием и да изразходва по-малко енергия като резултат. В контраст тялото ви ще изразходва повече енергия, когато има сили и гориво да го направи.

Ако се опитвате да свалите лично тегло броенето на калории няма да даде толкова добър резултат, колкото приемането на калории от източници, които увеличават чувството за ситост и дават енергия, и по този начин да увеличат способността ви да работите по-добре по време на тренировка. Тези които се доверяват на цифрите, като пренебрегват качеството на храните често подценяват инстинктивните сигнали за глад на тялото. Това са същите сигнали, които водят до натрупване на нежелани мазнини. Това е мястото, където качеството на храните намира своето място в хранителния режим. Хора, които консумират „безполезни“ храни на дневна база, трудно биха могли да определят дали изпитват глад или тялото им дава сигнал, че иска още от този тип храна. Подобряването на качеството на храната намалява желанието за консумиране на боклуци. Качествената храна стимулира авторегулацията.
Когато хората с наднормено тегло поставят акцента върху яденето на по-малко калории без да подобрят качеството на храната, това може да доведе до по-трудно изгаряне на ненужните мазнини. Вместо да се концентрирате върху намаляване на порциите, по-добре е да насочите вниманието си към преминаването към качествена и полезна храна.


Тези, които се нуждаят от хранително възстановяване

Когато изпаднете в положение, когато въпреки сериозните тренировки губите сила и маса, може би не сте избрали правилния хранителен режим. Броенето на калории, неправилните храни или цялостния ви режим ви е довел до това положение. Решението на този проблем отново е насочването на вниманието към храни, които придават чувство за ситост и зареждат с енергия. Подходящите храни, бедни на захар, сол и преработени мазнини са решението на този проблем. Базовото захранване е добър старт за преминаването на тази фаза.
Тези, които броят прекалено дълго

Продължителното броене на калории без постигането на никакъв резултат може лесно да се превърне в обсесивно-компулсивно хранително разстройство. В даден момент трябва да можем да се доверим на инстинктите си и да сме способни да приемаме достатъчно големи порции, за да се заситим без страх, че ще прекрачим някаква граница.
Не е възможно винаги да носим в себе си мерителни лъжици до края на живота си. Трябва да сме наясно, че ако тялото ни не отговаря на дадено хранително поведение, тогава това, което правим най-вероятно е грешно.
Хората, които извличат полза от броенето на калории са тези, които се чувстват добре и тогава, когато спрат да го правят за известно време. Хората, които са в риск от обсесивно поведение трябва да се насочат към друг подход, дори и да се готвят за състезание.
Но къде е линията, където една хранителна стратегия като броенето на калории преминава в невротично поведение и калорийна мания. Истината е, че диетата не трябва да отнема повече време и внимание, отколкото нормалното хранене, освен ако не сте състезател с краен срок.
Постоянното броене на калории без никакъв резултат означава две неща. Първо, може да има страничен проблем, който не забелязвате, защото сте фокусиран върху броенето на калории. Може би един кръвен тест, за да се уверите, че хормоните функционират правилно е добро решение. Второ, време е да се върнете към основните хранителни навици. Вманиаченото броене на калории кара хората да пренебрегват чувства като глад и ситост. Избирайте храни, които ви карат да се чувствате добре през целия ден, не такива, с които се чувствате добре за момента.

Може да ви е интересно