храна бургер диета

Какво са мръсни дни и има ли полза от тях?

За всеки, който е ентусиазиран относно тренировки, диети и здраве, терминът „мръсен ден“ може да бъде спорен.

Мръсният ден е ден, в който изоставяте своята диета и дисциплинираното хранене и ядете продукт или продукти, които не са много здравословни.

Преяждането с пица, сладолед, понички или бургери и пържени картофи са само няколко примера за добри храни за „мръсния ден“.

Д-р Майкъл Лоу, професор по психология в университета Дрексел, дава своето мнение по ключови въпроси относно мръсните дни.

Какви са плюсовете на мръсните дни?

Известният актьор Дуейн Джонсън, известен още като „Скалата“, е известен с публикациите си в Instagram, в които показва своите „мръсни храни“, които яде от време на време в разгара на своите строги тренировки.

Според Northwestern Medicine яденето на мръсни ястия може да увеличи метаболизма, което кара калориите да се изгарят по-бързо. Може също да повиши нивата на лептин, хормон, секретиран от мастните клетки, който е отговорен за поддържането на енергия в тялото.

Според много експерти, мръсните дни могат да бъдат добри от психологическа гледна точка, защото предотвратяват преяждането, намаляват апетита и осигуряват умствена почивка от диетата, но те предупреждават, че мръсните дни трябва да се правят в норма.

Лоу не вярва, че тези дни са добра идея, но казва, че за някои може да работят.

„Ако някой има здравословно тегло, има някаква система, при която се храни здравословно, той е бил със здравословно тегло от известно време и това е част от неговата система, която му помага да изпусне малко пара и това му помага да контролира желанията си за хранене през останалата част от месеца, тогава те са показали, че системата работи за тях“, казва Лоу. „Не бих възразил срещу това.“

Какви са минусите на мръсните дни?

Очевидният недостатък на мръсните дни е, че това може да доведе до допълнително изкушение за ядене на нездравословни храни в дългосрочен план и да отклони някого напълно от режима му.

Те могат също да доведат до стомашни болки, както и до по-ниски нива на активност.

Лоу не вярва, че мръсните дни си струват труда.

„Обикновено караме със 110 или 120 по магистралата“, казва Лоу. „Какво ще кажете за един ден в годината, в който всички караме със 170? Колко вреда ще причини това? Защо изобщо бихте си помислили да измислите нещо подобно? Ако повечето от нас са прехранени по начало, тогава защо имаме извинение да преяждаме повече?“

Колко често трябва да правите тези мръсни дни?

Това зависи от човека и какъв е режимът, но може да варира. Някои хора могат да имат мръсни дни веднъж седмично, други могат да го правят веднъж месечно, докато трети трябва да ги ограничат още повече.

Лоу предполага, че веднъж годишно е добре, защото хората не осъзнават колко калории консумират.

„Ние живеем в хранителна среда, която много насърчава да ядем повече, отколкото телата ни се нуждаят ежедневно“, казва той.

Източник: Click on Detroit

Може да ви е интересно