Пет източници на протеин за вегетарианци

Повечето хора приемат, че месото, птиците, яйцата и млечните продукти са най-добрия начин за набавяне на дневните нужди от протеин, но има и други неживотински продукти, които съдържат достатъчно качествен протеин, за да могат веганите и вегетарианците да запълнят белтъчния дефицит. Ще изброим някои от тези храни:

Черен боб

Една купа боб съдържа 40 грама въглехидрати, 15 грама протеин, 15 грама фибри и само 1 грам мазнини. Черния боб е много вкусен и влиза в състава на редица постни ястия. Комбинацията му с бял/кафяв ориз ще ви даде аминокиселинен профил, който наподобява животинския и липсва при повечето растителни протеини.

Киноа

Една четвърт чаша несварена киноа /или пълна варена/ има 170 килокалории, 2,5 грама мазнини и 7 грама белтъчини. Киноата е единствения растителен продукт, който съдържа всичките незаменими аминокиселини и докато повечето зърнени храни трябва да се комбинират, за да се допълват, киноа може да се яде самостоятелно.

Тофу

Това е вегетариански продукт приготвен от соя. Създадено в Китай, то често е наричано – “Азиатско сирене” заради приликата с обикновеното бяло сирене. В 100 грама има 7 грама белтъчини и 5 грама мазнини. Тофу може да се намери в много и различни форми, но се използва най-вече заради способността му да абсорбира различни вкусове.

Темпе

Темпето води началото си от Азия и е сравнително непознато в България. То се произвежда от соеви зърна и фермента ризоспорус молд. Суровото темпе представлява соеви зърна в сбита бяла маса. Въпреки че и тофуто се произвежда от соя, вкусът им е коренно различен. В 100 грама темпе има около 16-17 грама белтъчини и 160 калории.

Може да ви е интересно