кардио

За желязото, кардиото и тестостерона

Набавете си достатъчно желязо: Желязото е един от най-важните елементи в тялото. Основната му роля е участието в състава на хемоглобина – протеин, които пренася кислорода от белите дробове до тъканите в тялото. Смята се, че 20-30% от жените имат железен дефицит. Спортистките допълнително трябва да обърнат внимание на приема на желязо, поради увеличените загуби с потта и спазването на диети за подържане на тегло. Бременните, кърмещите и възрастните хора също попадат в групата с недостиг на желязо. Симптомите при недостиг са: лесна умора, задух, ниска издръжливост, чувствителност към инфекции и др. Естествените източници са: черен дроб, червено месо, стриди, соя, спанак, коприва и др. Средните дневни дози при жените са 15 мг. – при мъжете 10 мг.


Натурално оптимизиране на тестостерона: Тестостеронът е хормон, който при мъжете регулира сексуалния нагон и е в основата на мъжката същност. Понижените му нива могат да повлияят на настроението и цялостния интерес към изпълняване на различни ежедневни дейности. Намалените нива на тестостерона често се диагностицират като депресия, защото клиничните симптоми са подобни. Мъжете с намалени нива на тестостерон имат понижена физическа активност, липса на енергия и намалена мускулна сила. Нормалните нива на млад мъж са между 350-1000 нанограма на децилитър и подобно на други хормони след 40 годишна възраст нивата му започват да спадат (1-2% годишно). Този процент изглежда незначителен, но това е само, ако се гледа в краткосрочен план. В дългосрочен план обаче този спад предизвиква наддаване на тегло, намалена костна и мускулна маса и може да доведе до импотентност. Падане на нивата под 350 нг/дл увеличава драстично риска от развитието на сърдечно-съдови болести.


Не прекалявайте с кардио тренировките: Много хора прекарват безброй часове на пътеката и все пак не постигат резултати. Прекомерните кардио тренировки водят до свръхпродукция на кортизол, което води до натрупването на повече мастна тъкан и множество здравословни проблеми. Започнете с една или две кардио тренировки седмично, след което добавяйте допълнително време към тях. След време, когато формата позволява, може да се добави още една тренировка.

Л-цитрулин за по-добра издръжливост: Тази неесенциална аминокиселина подтиска и забавя умората по време на тренировка, увеличава помпането и ускорява възстановяването между сериите. Л-цитрулинът помага при производството на аргинин, който е прекурсор на азотния оксид. Повечето предтренировъчни формули съдържат аргинин и въпреки че е много ефикасен, проучванията напоследък показват, че приемът на цитрулин покачва нивото на аргинина в кръвта повече от колкото приема на самия аргинин.


Приемът на мултивитамини и минерали като добавка, е отличен начин да се набавят необходимите количества за ежедневните нужди на организма. Без значение колко здравословна и балансирана е диетата, има някои елементи, който са недостатъчно или липсват. Приемът на един добър мултивитаминен комплекс решава този проблем. Тези съставки са особено полезни за хора на диета и вегитарианци, защото тези групи имат дефицит на някои хранителни вещества. При избора на мултивитаминен комплекс трябва да имате предвид, че не всички са с еднакъв състав и качество. Качествения продукт съдържа елементи с доказана бионаличност – капсулата/таблетката да бъде покрита с вещество, което няма да се разтвори преди да стигне до мястото на абсорбация. Също така трябва да се уверите, че съставките са тествани за замърсяване – например: замърсяване с тежки метали.

Може да ви е интересно