таблетки добавки

Аргинин за издръжливост и сила

Л-аргининът е привлякъл вниманието на спорта благодарение на способността си да подобрява притока на кръв към мускулите и оттам да стимулира растежа им. Аргининът е ключова съставка при производството на NO (азотен оксид). Л–аргининът е полуесенциална аминокиселина, което значи, че тялото я произвежда само, но понякога се нуждае от повече и аргининът трябва да се набави допълнително. Той се съдържа в редица храни, но хората, които искат да подобрят спортните си постижения трябва да го приемат като добавка. Аргининът повишава нивата на NO в кръвта, което води до разширяване на кръвоносните съдове и увеличен пренос на кислород и хранителни вещества към мускулите. Приет като суплемент преди тренировка повишава издръжливостта и подобрява производителността (силата, мощта). Едни от най-работещите формули са т.н. “PRE-WORKOUT” добавки, които съдържат коктейл от съставки, увеличаващи тренировъчната интензивност, напомпването и борбата със свободните радикали. Повечето от тях имат аргинин в различни форми плюс стимуланти на ЦНС и др. Приет преди сън подобрява и секрецията на растежен хормон и засилва сексуалната функция.

 Накратко ползите от прием на аргинин са:

– прекурсор за синтеза на азотен оксид (NO)

– стимулира освобождаването на хормон на растежа

– увеличава “помпането” при тренировка

– спомага за покачването на мускулна маса

Освен многото плюсове за спортисти, аргининът носи и допълнително здравословни ползи:

– намалява кръвното налягане

– подобрява имунната функция

– увеличава броя на сперматозоидите при репродуктивни проблеми

– подобрява сексуалните функции

При избора на аргинин има две важни особености:

– обикновения л-аргинин (база) има по-малка бионаличност (степен на усвояване в стомаха) и ефективността му е ограничена. Затова предпочитайте различните му форми като – аргинин хидрохлорид, етил естер, алфа-кетоглутарат и др.

– втората е изборът под каква форма ще го приемаме – на таблетки, на прах или течен. Според мен най-удачният вариант е на прах, защото съотношението грам/цена е най-добро и позволява приема на оптимални дози.

При самостоятелен прием дозите варират според килограмите на атлета. Средно при 80-90 кг. мъж дозата е 4-5 грама два – три пъти дневно, като акцентът е преди тренировка и преди сън. По избор може да прибавите и трети прием сутрин. Комбинацията му с различни суплементи също е сполучлива – бета-аланин, креатин, цитрулин и др. На пазара има и нощни формули, съдържащи аргинин + лизин и орнитин за повишаване хормона на растежа, но ефектът им е доста спорен предвид ниската им дозировка.

Може да ви е интересно