кортизол напрежение

Методи за контролиране на кортизола

„Хормонът на стреса“ се освобождава от надбъбречната жлеза под влиянието на психическо и физическо натоварване и високи температури

Този хормон унищожава мускулната тъкан и има обратен ефект на тестостерона, хормона на растежа и инсулина.

Неговата задача е да се запази мускулният гликоген – въглехидратните източници на енергия.

Кортизолът се освобождава при всички видове спорт включително и тренировките с тежести. Колкото е по-продължителна и интензивна една тренировка, толкова повече кортизол се освобождава. Гликогенът в тялото намалява и кортизолът се освобождава, за да спаси останалите запаси, като по този начин унищожава мускулната тъкан и катаболното му действие е налице.

Основните  функции на кортизола са:

– Намаляване на протеиновия синтез

– Улесняване превръщането на протеин в глюкоза

– Прекъсване на мускулния растеж

– Забавяне на метаболизма

Заради  останалите физиологични нужди кортизолът не може да се елиминира напълно. Следователно освобождаването на този хормон трябва да бъде контролирано, ако искаме да изградим мускулна маса. Самият кортизол не е проблем за спортистите, проблем е засилената му секреция.

Прекалено високите нива на кортизола водят до:

– Намаляване нивата на хормона на растежа и на тестостерона

– Остеопороза

– Намаляване на мускулната маса и увеличаване на мастните натрупвания в областта на талията

– Нарушена памет и способността за учене

– Отслабена имунна система

Методи за контрол на кортизола:

За да се предотврати прекомерното отделяне на този хормон може да опитате следните методи:

– тренировките  – дори и да звучи малко парадоксално, но те намаляват дългосрочните вредни ефекти от кортизола. Ключът е да се избегне претренирането и да се намали продължителността до адекватни граници необходими за постигането на специфичните цели. Натуралният билдер не трябва да превишава 35-40 мин. от тренировката с тежести и не повече от 25-30 мин. от кардио сесията (разходките в парка не се броят за кардио). А най-доброто е да ги разделите в отделни тренировки. Тренировката с тежести повишава и хормона на растежа, които до известна степен противодейства на вредните ефекти на кортизола.

– храната – най-лесния начин да се контролира освобождаването на кортизол е приемът на въглехидрати и протеин веднага след тренировка. Шейковете са по-добрия избор пред твърдата храна (само и единствено след тренировка), заради по-бързото си усвояване.

– управление на стреса – избягвайте по възможност стресовите ситуации.

– достатъчно качествен сън – секрецията на кортизол е най-малка тогава, когато секрецията на растежен хормон е най-голяма и това е по време на дълбок сън

– Намалете приема на кофеин

– Увеличаване приема на витамин C

– Прием на глутамин

Може да ви е интересно