Сутрешният фитнес – на гладно

Сутрешната тренировка е препоръчително да бъде на гладно, а първото хранене след нея да е с микс от бързи и бавни въглехидрати и протеин, за да се възползват спортуващите от по-засилено горене на мазнини. Това коментира за БНР инструкторът и състезател по фитнес Берке Йозтюрк. Той поясни, че закуската трябва да съдържа протеин от чисто месо, белтъци, извара, варива и микс от бързи и бавни въглехидрати(половин банан и една пълнозърнеста филийка).

Желаещите да свалят килограми ги съветвам в обедното им меню да има порция чисто месо със зеленчуци(броколи, моркови, зеле, цвекло, тиквички) или зелена салата с риба тон и царевица, уточни младият фитнес състезател. За трениращите на обяд той препоръчва две хранения, разположени преди и след тренировката, с равно количество протеин и въглехидрат(например 100 грама пилешко със 100 грама ориз).

За трениращите вечер съветвам същото като при хората с обедните тренировки – разположете храненето си с равни на въглехидрат и протеин порции преди и след тренировката, добави Йозтюрк.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с Берке Йозтюрк.

Може да ви е интересно