Водата и нашето здраве

Водата е най-важната неорганична и неразделна част от всички живи организми. Тя съставя 71–73% от телесните течности на човек и около 60% от телесното му тегло. Загубата на 2-3% вода води до обезводняване, мускулни спазми и спад във физическата издръжливост, затова всички изгубени течности трябва безусловно да се компенсират. Препоръчително е ежедневно да се пият над 2 литра вода. В допълнение към кислорода няма нищо по-нужно за нашите тела от водата. Водата участва във всички биохимични реакции в нашия организъм, пренася кислород и хранителни вещества в тъканите и органите, регулира процесите на затопляне и топлоотделяне, участва в изхвърлянето на отпадъчните вещества. Колкото повече тренираме, толкова повече течности трябва да внасяме в телата си, преди, по време и след тренировка. Дехидратацията е опасна за здравето. Въпреки това консумацията на твърде много вода в грешно време може да доведе до дискомфорт и да попречи на работата ни.

Както е известно без храна можем да живеем няколко седмици, но без вода по-малко от седмица.  Като цяло на ден губим около 250 милимитра вода само докато дишаме. Пиенето на достатъчно количество вода всеки ден, може да гарантира, че тялото има необходимото, за да подържа добро здраве. Най-добрият начин да си доставим течности е да пием чиста вода, както и плодови сокове, мляко и безкофеинови напитки. Друг добър източник на вода са плодовете и зеленчуците.

Трябва да се има предвид, че жаждата не е препоръчителен начин за измерване дали сме добре хидратирани или не. За да сме сигурни, че приемаме достатъчно течности цветът на урината трябва да бъде светъл, ако не е, трябва да пием повече вода.

Препоръчително е след събуждане да се изпие чаша вода (може и подгрята), за да се хидратира и очисти тяло след сън. Може да се добави малко изцеден лимон за вкус. Пийте чаша вода дори преди сутрешното кафе или чай, тъй като кофеиновите напитки дехидратират тялото (същото важи с по-голяма сила за алкохола). Добрата хидратация е особено важна за трениращите сутрин, тъй като трябва да се попълнят изгубените течности по време на сън. Водата също така играе голяма роля, когато става въпрос за повишаване обмяната на веществата и контрол на апетита. Преходът от безалкохолните напитки и сокове към чиста вода със сигурност ще помогне на хората с наднормено тегло и затлъстяване.

Пиенето на достатъчно вода преди, по време и след тренировка подобрява качеството на тренировката, намалява умората, намалява времето за възстановяване, засилва метаболизма и повишава нивото на удовлетвореност. Недостатъчният прием на течности може да саботира усилията ни да изградим хармонично тяло, независимо дали целта ни е да изгорим излишните мазнини или да натрупаме мускулна маса. Установено е, че загубата само на 2% от телесните течности (вода) води до 15-20% намаление на работоспособността по време на тренировка. Количеството вода, което се препоръчва за прием по време на тренировка е от 0,4 до 1,0 литра на час.

Може да ви е интересно