5 освежаващи и полезни напитки за лятото

Най-добрият помощник в борбата с жаждата е водата. Но когато искате да се зарадвате не само със здравословна, но и вкусна напитка, на помощ идват чайове, плодови напитки, компоти и плодове, задушени с вряща вода. Как да ги приготвите правилно и колко можете да пиете на ден, съветва ендокринологът Зухра Павлова.

„Ако направите условен рейтинг на напитките, които могат да бъдат полезни през лятото, тогава, от моя гледна точка, билковите чайове без захар и мед трябва да са на първо място. Можете да добавите към тях лимон или резен джинджифил, както желаете“, споделя лекарката.

Второто място Павлова отреди на напитка от шипки. Тя съветва плодовете на растението да киснат една нощ в термос и призовава в никакъв случай да не се добавя захар към напитката.

На трето място са напитки от сезонни горски плодове. Не е необходимо да се добавят твърде много – достатъчно, както се казва, „за миризмата“.

Следва – сезонна плодова напитка. Към тази напитка също не трябва да се добавя захар, а плодовете трябва да се варят не повече от пет минути. 

И на пето място ендокринологът поставя компот от сушени плодове без захар.

„Сушените плодове съдържат много фруктоза и следователно калории. Но също така съдържат много витамини и минерали. Компотът е добре да се пие в жегата, 20-30 минути след вечеря „, добави тя.

Зухра Павлова препоръчва всички тези напитки да се пият не повече от чаша дневно. Лекарят напомня още, че водата винаги трябва да е с приоритет. КРОСС

Може да ви е интересно