авокадо

Авокадото пази сърцето, ставите и очите

Макар да е родом от Мексико, днес авокадото е разпространено в районите с по-топъл климат из целия свят. То се е превърнало в нов любим плод. Навсякъде вече е популярно консумирането на сурово авокадо върху филийка със сол и пипер или гуакамоле.

Плодът може да ни помогне за дълъг и по-здравословен живот. То прониква в кухните и менютата на ресторантите в целия свят. Популярността на авокадото се повишава през последните 15 години.

Въпреки че авокадото има високо съдържание на мазнини, то е голям източник на калий, омега-3 мастни киселини, както и лутеин. То съдържа също така големи количества от разтворими и неразтворими фибри.

Хората, които ядат поне две порции авокадо седмично – всяка порция е половин авокадо, имат по-нисък сърдечносъдов риск от тези, които рядко или никога не ядат авокадо, според ново американско научно изследване, проведено върху голям брой хора и за дълъг период от време 30 години.

Замяната на животински продукти, като масло, сирене или бекон, с авокадо, също се свързва с намален риск от сърдечносъдови заболявания.

Авокадото съдържа здравословни мононенаситени мазнини, както и други компоненти, които се свързват с доброто сърдечносъдово здраве с рискови фактори като висок холестерол.

Лекарите смятат, че авокадото може да помогне при артрит и остеоартрит чрез екстракт, който се съдържа в него и увеличава синтеза на колаген

Може да помогне и на отслабването – високото съдържание на фибри и малкото количество въглехидрати, които съдържа, са причина ястията, в които се съдържа то, да ни държат сити по-дълго време. По този начин приемаме по-малко храна и съответно губим килограми в дългосрочен план.

Авокадото не само е с високо съдържание на здравословни мазнини, но и е отличен източник на витамините Е и С, които играят ключова роля за здравето и жизнеността на кожата.

Те могат да помогнат за ускоряване на възстановяването на кожата и подобряване на хронични кожни заболявания като екзема и акне. Освен това помагат за подобряването на напуканата кожа и изравняване на тена.

Изследвания показват, че авокадото съдържа съединения, които могат да помогнат за защитата на кожата от увреждане и възпаление от слънцето. Ултравиолетовото увреждане може да причини бръчки, както и други признаци на стареене и рак на кожата. Освен това проучвания показват, че както витамин С, така и витамин Е, които се съдържат в плода, играят важна роля при защитата на кожата от окислителни щети, причинени от слънцето и други природни фактори.

Може да ви е интересно