стрес

4 фактора от модерния живот, които пречат на отслабването

Тренирате сериозно, спазвате прилична диета, но по някаква причина не успявате да постигнете целите си. Защо?  В сегашния свят ние вместо мускулатура, трупаме сланини и силата ни намалява, защото доминираната от технологии заобикаляща ни среда влиза в конфликт с нашите генетични настройки. Нека поправим това.

1. Светлината пречи на съня и на възстановяването

Светлината, особено синята, която се излъчва от електронните устройства (Нека да признаем колко от нас си лягат вечер с телефон в ръка!), смущава съня. Когато очите ни регистрират, че светлината отслабва, специални нервни клетки комуникират с мозъка и казва, че е време за сън. Мозъкът съответно реагира и освобождава химикали, които ни помагат да се отпуснем – ендокринната ни система секретира мелатонин. Съответно – ако е време да заспиваме, но сме се втренчили в екрана или осветлението преди лягане е силно, мозъкът ни все още чака тъмнината, за да започне да си върши работата. Съответно зяпането на телевизия или безцелното скролване в „Инстаграм“ пречат на отделянето на мелатонин и съответно на качеството на съня.

Как да постъпим  – съобразявайте се с биоритмите си – през деня, при възможност, се излагайте на слънце, но вечер намалявайте светлината преди да заспивате. Сложете филтри за синя светлина на телефона си, които да се включват час преди да дойде време за сън.

2. Хроничен стрес

Стресът се предполага да е много кратък и да предизвиква в нас реакция, която ни позволява да бягаме бързо, скачаме високо и да бъдем силни, когато има опасност. Уви, в ежедневието си сме изложени на постоянен стрес и отделяме кортизол хронично. Този хроничен стрес и свърхстимулация не ни дават да спим качествено, а това води до проблеми – ниски мелатонин, тестостерон и хормон на растежа.

Съответно е добре да избягваме кофеина следобед, да не тренираме вечер и да избягваме работа или мисли, които предизвикват стрес. Медитирайте, почетете книга, послушайте музика – идеята е да си легнете спокойни. Ако се наложи, ползвайте добавки, които успокояват или стимулират производството на мелатонин.

3. Спете достатъчно!

Недоспиването е грешка, която има дългосрочни последствия. Ако още не сте, направете съня свой приоритет и спете 7-8 часа на денонощие. Скоро ще видите (и по-важно усетите), че си струва.

4. Седите прекалено много

Ако седите повече часове всеки ден, вероятността да сте дебели и болни нараства сериозно, независимо колко сериозно тренирате иначе.

Проблемът не е само в това, че повечето седене означава по-малко движение. По-лошо – изследване на Канзаския университет твърди, че всъщност седенето над четири часа носи значителен риск от развиване на дегенеративни заболявания, независимо от упражненията.
Това означава, че дори и някои да е всеки ден в залата и да ходи по 10 000 крачки, това не неутрализира ефекта от продължителното седене.
Какво да правим:
– Вземете си бюро, чиято височина може да се регулира – така ще може да сменяте позицията, от която работите.
 – Ставайте всеки час, почивайте за кратко, разтъпчете се

Може да ви е интересно