Иван Иванов: Изгрява слънце на улицата на българските щанги

Старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов заяви, че казусът с управлението на един от най-успешните български спортове върви към разрешаване след повече от година вакуум.

Олимпийският шампион от Барселона’92 обяви, че Неделчо Колев и Ариф Маджид, които претендират да бъдат президенти на федерацията, най-после са седнали на масата на преговорите и те вървят към успешен край, който да позволи на националите да водят нормален тренировъчен процес и да участват на световното първенство в края на годината.

„Има не само светлина в тунела, а направо слънце на улицата на българските щанги. Бившият и настоящият ръководител седнаха на една маса да преговарят, за да може спортът ни да върви напред. Към днешна дата тези преговори може би дори са финализирани, но аз не участвам в тях и не искам да препредавам информация. Това, което знам, е, че вървят добре и скоро ще можем да излезем от този батак, в който се намираме вече повече от една година. Под каква форма и кой ще управлява федерацията, дали ще има двама президенти, това не мога да кажа. Когато обаче има нещо сигурно, те двамата ще излязат и ще кажат какво са решили, аз само съм информиран какво е говорено“, заяви Иванов.

Той бе попитан дали се е срещал с Неделчо Колев, който все още държи властта във федерацията, макар и за президент през май 2021 година от Общото събрание да беше избран Ариф Маджид.

„Не, не съм говорил с него, само състезателите от отбора са разговаряли с него“, каза Иванов и добави, че вече седем месеца не е взимал заплата.

„Досега всичко се правеше на инат и нямаше никакъв диалог. Мисля, че заплахата на министър Радостин Василев да отнеме лиценза на Българска федерация по вдигане на тежести също изигра роля за започване на преговорите. Все още нищо не е ясно и до края на месеца могат да се случат много неща, но съм оптимист“, добави легендарният български тежкоатлет.

Той посочи, че на 31 юли националите се качват на базата в Белмекен, за да започнат усилена подготовка за световното първенство в Колумбия. Те ще останат там до 20 август, след което ще започне втората част от тренировъчния процес в комплекса „Спортпалас“ край Варна.

В подготовката трябва да участват десетима представители на България на европейското първенство в Тирана през миналия месец, както и още двама или трима щангисти. Селекционерът обаче изрази очакване, че някои от спортистите може и да не се присъединят към лагера в Белмекен и тогава „ще се готвят за други състезания“.

Иванов, който бе съпроводен от четирима национали – Христо Христов, Дейвид Фишеров, Денис Данев и Иван Димов, за да получат наградите за „Отбор на месец юни“ и „Треньор на месец юни“, бе попитан и защо отсъстват Божидар Андреев и Карлос Насар.

„Божидар е в Сливен, защото има семейни проблеми. Карлос е на Слънчев бряг, където прави фотосесии на татуировки“, лаконичен бе старши треньорът.

Европейският шампион в категория до 109 килограма Христо Христов добави, че състезатели в националния отбор също са обнадеждени от прогреса в преговорите между старото и новото ръководство на федерацията.

„Бяхме много огорчени от цялата ситуация и това, че не получавахме пари за труда си. Но Иван Иванов не спря да ни дава надежда, че нещата ще се оправят. Бойкотът, който обявихме, ако нещата не се нормализират до края на месеца, все още е възможен, но не вярвам, че ще се стигне до него. Не трябваше изобщо да се стига дотук, защото тази ситуация имаше как да бъде избегната“, каза варненецът.

Световното първенство по вдигане на тежести ще се проведе в колумбийската столица Богота от 1 до 17 декември.

Може да ви е интересно