фитнес мускули

Въглехидратите – как влияят на физиката ви?

Професионалния бодибилдър Марк Дъгдейл обяснява как въглехидратите влияят на физиката и тренировките ви и как най-добре да се възползвате от тях.

Първо малко основна информация: Мускулната тъкан е двигателят, който изгаря горивото (калориите). Загубата на мазнини изисква двигателят да гори повече калории, отколкото приемате, така че da е принуден да използва натрупаните преди това калории и съответно мазнини. Колкото повече мускули носите, толкова повече калории изгаряте.

От две десетилетия състезания научих, че яденето на твърде много въглехидрати прави дяволски невъзможно да влезете във форма. В същото време премахването на въглехидратите затруднява тренирането откъм интензивността и издръжливостта, необходими за поддържане или натрупване на мускули. Така че най-добрият начин да загубите мазнини е да премахнете въглехидратите за сметка на постни протеини и здравословни мазнини (кокос, маслини, авокадо и т.н.) с изключение на прозореца на тренировката.

Прозорецът на тренировката включва 30 минути преди първата ви серия до завършването на вашата тренировка. В зависимост от продължителността на вашата тренировка, това трябва да възлиза на около 80-150 грама въглехидрати под формата на високоразклонен цикличен декстрин.

Тези въглехидрати ще осигурят необходимия материал за тренировка с интензивност, ще притъпят продължителния катаболен скок на кортизола и ще дадат бърз старт на възстановяването, така че да изградите и поддържате двигателя (мускулна маса). Що се отнася до останалата част от деня, ограничете въглехидратите до зеленчуци, богати на фибри.

Източник: T Nation

Може да ви е интересно