гири упражнения

Каква е връзката между упражненията и психичнота здраве?

Упражненията имат много ползи не само за вашето физическо, но и за вашето психическо здраве. Тренировките стимулират химикали в мозъка ви, които подобряват настроението ви и частите от мозъка, отговорни за паметта и ученето.

Ползи от упражненията

Физическата активност и упражненията имат много ползи. Те могат:

  • да намалят риска от заболявания като сърдечни и белодробни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване, рак, деменция, болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон
  • да помогнат на хората да се възстановят от инсулт и много други заболявания
  • да ви помогнат да отслабнете, ако искате, което е добре за здравето ви като цяло и може да е добре за вашето самочувствие

Ползи от фитнеса за психичното ви здраве

Тренировките освобождават химикали като ендорфини и серотонин, които подобряват настроението ви. Освен това може да ви накара да излезете навън, да ви помогне да намалите чувството за самота и изолация и да ви свърже с други хора.

Ако спортувате редовно, това може да намали стреса и симптомите на психични състояния като депресия и тревожност и да помогне за възстановяването от проблеми с психичното здраве.

Освен това може да подобри съня ви, което е важно по много различни начини.

Фитнеса и ума

Упражненията изпомпват кръв към мозъка, което може да ви помогне да мислите по-ясно.

Те увеличава размера на хипокампуса, частта от мозъка, отговорна за паметта.

Също така увеличават връзките между нервните клетки в мозъка. Това подобрява паметта ви и предпазва мозъка ви от наранявания и болести.

От колко упражнения се нуждаете?

В Австралия препоръчват на възрастните да извършват поне 30 минути умерена до интензивна физическа активност през повечето или всички дни от седмицата. Можете да компенсирате 30 минути през деня, като комбинирате по-кратки сесии от 10 до 15 минути.

Може да ви е трудно да намерите мотивация или да останете мотивирани за тренировки. Помислете за начини, по които можете да направите упражненията част от вашето ежедневие и начин на живот. Изберете нещо, което ви харесва, и помолете приятелите или семейството ви да ви помагат и да ви мотивират.

Ако притежавате куче, изведете го на разходка във вашия район.

Комбинирайте рутинните си упражнения със здравословна диета, за да повишите мотивацията и енергията си за упражнения.

Източник: Healthdirect

Може да ви е интересно