мляко

Млякото – един от най-добрите помощници във фитнеса

Ако ходите на фитнес, за да изградите мускули или просто да поддържате форма, интегрирането на млякото в ежедневния ви хранителен план може да бъде от полза. Млякото е пълно с хранителни вещества, които могат да бъдат от полза за тялото ви, като предоставят източник на протеини, калций, витамин B2 и B12 и може да бъде лесен начин да получите допълнителни протеини в ежедневната си диета.

От обикновено (и вкусно) краве мляко до нискомаслено сирене и обогатено с протеини кисело мляко, има много опции, които могат да ви помогнат с плановете ви за изграждане на мускули.

Как млякото помага за мускулния растеж?

Много хора, които тренират във фитнес залата, приемат протеинови шейкове или добавки, които помагат за насърчаване на мускулния растеж след тренировка, за да натрупат мускули. Естествено, тези шейкове имат много добавен протеин и други хранителни вещества – нещо, което млякото съдържа естествено. И така, полезно ли е млякото за изграждане на мускули? Млякото е добър източник на протеин заедно с много други хранителни вещества, включително калций, фосфор, калий, йод, витамини B2 и B12, което го прави полезен вариант за подпомагане на растежа и поддържането на мускулите.

Получаването на повече протеини във вашата диета може да помогне за растежа на мускулите, така че пиенето на краве мляко и други млечни продукти като част от ежедневния ви режим на хранене може да бъде лесен начин да увеличите количеството им.

Какво мляко е най-добро за изграждане на мускули?

Когато трябва да решим дали пълномасленото мляко или полуобезмасленото е по-добро за протеини и изграждане на мускули, всъщност има много малка разлика между тях. Полуобезмасленото и обезмасленото мляко съдържат малко повече протеини от пълномасленото мляко, но не достатъчно, за да има значима разлика при избора на мляко за изграждане на мускули.

Въпреки че няма да има голяма разлика в приема на протеини кой тип краве мляко ще изберете, струва си да помислите за съдържанието на мазнини в млякото. NHS препоръчва да заложите на нискомаслено мляко, за да поддържате здравословно тегло.

Можете също така да помислите за други млечни храни, като сирене, тъй като чедърът или подобни твърди сирена съдържат около 7,6г протеин на 30г, което ви дава още една възможност за приемане на повече протеини.

Защо балансираната диета е ключова?

Както при повечето неща в живота, балансът е ключов. Не е възможно да получим всичко, от което се нуждаем, от един единствен хранителен източник и няма чудотворни храни, които да ви дадат всички отговори, или една перфектна храна за мускулен растеж. Каквито и да са вашите цели за фитнес или тяло, здравословната, балансирана диета винаги трябва да бъде в основата.

Въпреки че можете да увеличите или намалите определени храни в зависимост от вашите цели, винаги ще получите най-добри резултати със здравословна диета. Това не означава, че всяко отделно хранене трябва да бъде перфектно балансирано между всички групи храни, но трябва да се стремите да балансирате храненето си през деня или дори няколко дни.

Това означава, че плодовете и зеленчуците трябва да заемат около една трета от вашата диета, като ядете поне 5 порции различни плодове и зеленчуци на ден. Друга една трета трябва да бъде посветена на нишестени храни като ориз, картофи, тестени изделия и хляб. Пълнозърнестите сортове ще осигурят най-здравословните варианти. Млечните продукти са важна част от балансираната диета, осигурявайки добър източник на протеини, както и някои витамини, както е споменато по-горе, и калций, разбира се. Вариантите с по-ниско съдържание на мазнини са по-здравословният избор и тук.

Като основни източници на протеини, месото, рибата или бобовите растения могат да осигурят всичко, от което се нуждаете, за да получите достатъчно протеин, а придържането към непреработено месо ще ви даде един по-здравословен вариант.

Последната съществена част от балансираната диета са мазнините, като ненаситени масла от сорта на зехтин или растително масло, и имате нужда от тях само в малки количества.

Източник: Arla Foods

Може да ви е интересно