фитнес мускули

Доколко влияят гените на резултатите от тренировките?

Не е тайна, че генетиката играе роля при резултите от вашите тренировки, но до каква степен има влияние тя?

Скорошно проучване идентифицира набор от гени, които влияят върху резултатите от упражненията. Изследването включва данни за 3012 възрастни на възраст между 18-55 години, които преди това не са имали конкретна фитнес програма. Участниците тренираха по един и същи начин в три групи упражнения: мускулна сила, сърдечно-съдова подготовка и анаеробна сила.

Докато всеки от участниците видя ползи от експеримента, някои видяха по-добри резултати в сравнение с други, които следваха абсолютно същите програми за тренировки. Комбинирайки констатациите от 24 проучвания, изследователите стигнаха до извода, че генетичните различия са отговорни за 72 процента от вариациите в резултатите, когато става дума за мускулна сила, 44 процента от вариациите в сърдечно-съдовите резултати и 10 процента в анаеробната сила.

„Знаем, че упражненията са добри за нас, но всички се подобряваме с различни темпове, дори когато следваме идентични тренировъчни режими. Това означава, че има и други фактори“, казва водещият автор Хенри Чунг, следдипломен изследовател в университета Anglia Ruskin.

Общо проучването идентифицира 13 гена, които могат да играят ключова роля в това как някой реагира на определени видове упражнения. Във всеки ген има алели, които влияят върху ефективността на този ген, а авторите на изследването смятат, че алелите са причината за реакцията на човек към упражнения. Това означава, че генетични изследвания вероятно биха могли да определят вида упражнения, които са най-добри за някого.

Това изследване допълва доказателствата, които предполагат, че хората трябва да намерят фитнес процедури, които работят за тях и телата им, тъй като всеки реагира различно на всяка форма на тренировка.

„Тъй като генетичният състав на всеки е различен, телата ни реагират малко по-различно на едни и същи упражнения“, каза Чунг. „Следователно би трябвало да е възможно да се подобри ефективността на режима на упражнения чрез идентифициране на нечий генотип и след това приспособяване на специфична програма за обучение само за тях. Това може да е особено полезно за онези, които имат нужда да видят подобрения за кратък период от време, като болнични пациенти или елитни спортисти, където незначителните подобрения могат да означават разликата между успех и провал.“

Източник: Oxygenmag

Може да ви е интересно