Как активният начин на живот помага на менталното здраве?

Като спортисти, ние сме подложени на голямо количество стрес и напрежение, докато жонглираме между спорта и други области от живота си и понякога този стрес може да се отрази на всеки от нас.

За щастие, имаме комфорта да знаем, че един от най-силните начини, по които можем да поддържаме психичното си здраве – честите упражнения – никога няма да бъде проблем за нас. А наличието на високи нива на физическа подготовка има редица психически предимства.

За да ви помогнем да направите равносметка на това как тренировките ви влияят на ума ви, ето четири начина, по които да бъдете във форма подобрява психичното ви здраве.

Поддържа здравето на мозъка

Упражненията са един от най-добрите начини за борба с депресията, отчасти защото променят невронните пътища в мозъка ви.

Той насърчава невралния растеж, намалява възпалението и помага за разработването на нови модели на активност, които повишават чувството на спокойствие и благополучие.

Редовните приливи на ендорфин също ви карат да се чувствате по-енергични и по-щастливи след тренировка.

Намалена тревожност

Упражнението често се предписва като лечение на тревожност, защото може да облекчи стреса и напрежението.

Спортистите получават тези ползи вкоренени в ежедневието си, което им позволява редовно да се освобождават от всеки натрупан дистрес или чувство на неудовлетвореност.

Концентрирането върху дадена дейност също помага за отдалечаване на фокуса от мисли или проблеми, като позволява на мозъка да „изключи“.

Положителна представа за себе си

Да сте в добра форма и да се чувствате във форма помага за повишаване на увереността ви, като подобрява начина, по който гледате на тялото си.

Самочувствието оказва голямо влияние върху психичното здраве и поддържането на отлична форма е очевиден начин да го подобрите.

Ако се чувствате по-уверени в собствената си кожа, е по-вероятно да сте по-спокойни и да изразявате себе си.

Можете да останете активни за по-дълго

Способността да извлечем максимума от телата си в ежедневието, независимо дали става дума за издържане на темпото на игрите на децата или за чувство на свежест след изкачване на шест стълби, никога не трябва да се подценява.

Ако не сте във форма, простите дейности могат да бъдат много изтощителни. Но хората, които спортуват редовно, могат да извлекат максимума от тялото си.

Липсата на физическа мобилност също може да бъде голяма причина за депресия в напреднала възраст, но като останете здрави и си дадете най-добрия шанс да поддържате високи нива на активност възможно най-дълго, вие се подготвяте да бъдете по-щастливи за по-дълго време.

Източник: Built for Athletes

Може да ви е интересно