захар

5 начина, по които захарта може да повлияе на тренировката ви

В САЩ насоките за физическа активност включват поне 150-300 минути седмично аеробна физическа активност с умерена интензивност и извършване на дейности за укрепване на мускулите поне два пъти седмично. Необходими са всеотдайност и планиране, за да се случи това, но ползите за психическото и физическото здраве са огромни. Едно нещо, което може да правите, което подкопава тези цели обаче, е да ядете твърде много захар. Консумацията на захар не само подкопава целите ви за отслабване, но също така може да повлияе на рутинните ви упражнения.

Енергийни нива

Знаем, че нивата на кръвната захар, които се повишават от консумацията на рафинирани захари, могат да причинят енергийни сривове, а ниската енергия се равнява на ниска мотивация. Нуждаете се от енергия не само за поддържане на тренировките, но и за поддържане на желанието да се натоварвате здраво и действително да изпитате прогресивно претоварване. Твърде много захар във вашата диета може да ви остави без енергия, за да постигнете целите си.

Желание за захар

Пристрастяването към захарта може да бъде порочен кръг от ядене на захар, за да се почувствате по-добре, вместо това да се чувствате по-зле, да жадувате за повече захар, да я изядете и да се почувствате още по-зле и спираловидно надолу, освен ако цикълът не бъде прекъснат. Това се отразява на вашето самочувствие, убеждения, че сте способни и държите нещата под контрол, както и чувството за себеуважение. Освен това може да убие мотивацията ви дори да започнете тренировките си.

Ако не се чувствате добре, ставането и следването на целите е много, много трудно. Ако някога сте изпитвали „отвратителното“ усещане на преяждане с твърде много захар, знаете, че последното нещо, което ви се иска, е да се движите и да се потите. В дългосрочен план това може да доведе до намалени нива на физическа активност и влошено здраве.

Яденето на захар пречи на правилната хидратация

Подходящите нива на хидратация са необходими за ефективно упражнение. Дехидратацията може да доведе до повишени вътрешна температура и сърдечен ритъм, както и намалени умствена функция и физическа работоспособност. Захарта може да повлияе на нивата на хидратация, както пряко, така и непряко.

Високата кръвна захар може да доведе до дехидратация, тъй като стимулира бъбреците ви да ускоряват уринирането. Колкото повече захар ядете, толкова по-висока ще бъде кръвната ви захар, причинявайки дехидратация чрез прекомерно уриниране. В допълнение, хората, които посягат към сладки газирани напитки, а не към вода през целия ден, е по-вероятно да бъдат хронично дехидратирани и по-малко оптимизирани за редовни упражнения.

Зареждане с енергия за упражнения за издръжливост

За всяко упражнение за издръжливост (сесии на бягане, колоездене, плуване, туризъм или други кардио упражнения, които продължават повече от 60 минути), трябва да се зареждате с достатъчно енергия, за да поддържате функцията. Това включва храните, които ядете няколко часа преди или по време на тренировката, както и храните, които ядете с течение на времето, които натрупват запаси в тялото ви. Простите захари се усвояват бързо и съдържат много малко витамини и други хранителни вещества, което ги прави лош източник на продължителна енергия и не са идеални за изграждане на запасите от хранителни вещества в тялото ви.

Проблеми с червата

Друг основен проблем с консумацията на захар е как тя засяга храносмилателния ви тракт. Повечето сладки лакомства съдържат както високи нива на рафинирани захари, така и мазнини под формата на шоколад, карамел, ядки, млечни продукти и т.н. Тази комбинация може да причини хаос в червата ви, ако тренирате скоро след консумация. Могат да се появят спазми, газове, подуване на корема и дори запек или диария, които развалят тренировката ви (и настроението ви).

Тренировките помагат

Докато яденето на захар може да има отрицателно въздействие върху навиците ви за упражнения, упражненията са отличен инструмент за регулиране на кръвната захар, ограничаване на апетита, увеличаване на енергията и мотивацията и по друг начин противодействие на много различни здравословни проблеми. Намаляването на консумацията на захар и увеличаването на нивото на физическа активност е отлична рецепта за подобрено здраве, вътрешно и външно.

Източник: Lakanto

Може да ви е интересно