Мъжете могат да отслабнат с акупунктура на ухото, твърди научно изследване

Мъжете могат да отслабнат с акупунктура на ухото, твърди научно изследване, представено на европейския конгрес по затлъстяване в Ирландия тази седмица, съобщава ЮПИ. 
Акупунктурата трябва да се комбинира с диета и упражнения. 

Водещ автор на изследването е Такахиро Фуджимото от „Клиника Еф“ в Токио. Резултатите са публикувани в научното издание „Би Ем Джей Оупън Гастроентеролъджи“. Според учените апетитът към определени храни може да бъде контролиран с използване на метални топчета вместо традиционните игли. „Когато малките метални топчета бъдат прикрепени към шест точки на ухото, това стимулира нервите и органите, регулиращи апетита и глада. Този метод за акупунктура не изисква специални умения“, каза Фуджимото. 

Акупунктурата е традиционен китайски метод за лечение, базиран на схващането, че здравето зависи от протичането на енергията в тялото. Блокирането на енергията води до негативни физически и психически ефекти. Акупунктурата на ухото е базирана на теорията, че всяко ухо представлява всички части на тялото. Иглите или топчетата се поставят на определени точки. 
Настоящото изследване обхваща наблюдение върху състоянието на 81 японци с диагноза наднормено тегло или затлъстяване на възраст между 21 и 78 години и с индекс на телесна маса над 28,4 и с висока степен на коремно затлъстяване. Приложена им е акупунктура на ушната мида на всяко ухо с 1,5-милиметрови метални топчета. Топчетата са били прикрепени с хирургическа лента, за да се гарантира притискане на съответните точки. След това участниците е трябвало да редуцират наполовина общото количество храна, което поемат, в продължение на три месеца.

Откритията ни показват, че акупунктурата може да доведе до отслабване в комбинация с диета и упражнения, каза Фуджимото.  БТА

Може да ви е интересно