разтягане загрявка

Недостиг на желязо 

Около 25% от хората в света страдат от анемия. Поради тази причина трябва да сме добре запознати с функциите на желязото в организма. Много малко количество желязо достига до червените кръвни клетки в тялото, а те транспортират кислорода в организма. Следователно по-малкото количество червени кръвни клетки води до ограничено количество кислород в органите и тъканите. 

Но не се притеснявайте, недостига на желязо се случва постепенно. Той започва от изразходване на складираното желязо, което представлява само лек недостиг на минерала. Достигането до състояние на анемия е много по-сериозно. Симптомите могат да варират в зависимост от това колко голям е недостигът, но обикновено включват бледа кожа, умора, виене на свят и слабост. 

Всеки човек губи малко количество желязо при всяко ходене до тоалетната и чрез кожата, но тези количества са незначителни и тялото може да се справи с тях. Има групи от хора, които имат по-голям риск от развиване на недостиг. Например жените, които са в месечен менструален цикъл попадат в рискова група поради загубата на кръв. Бременните жени също са по-уязвими поради увеличения броя червените кръвни телца, които тялото произвежда, за да може да се поддържа развитието на плода.  

Хората, които страдат от гастроинтестинални заболявания имат повишен риск от недостиг на желязо, тъй като при тях минерала се усвоява по-трудно в гасторинтестиналния тракт. Това може да доведе до намаляване или изчерпване наличностите на желязо в тялото.  

Хранителни добавки с желязо 

Приемът на достатъчно желязо може да е трудна задача за изпълнение, особено само чрез храната. То също може да бъде оскъдно в менюто на хора следващи хранителен режим на растителна основа или такива изключващи месо. Това е така, защото тези диети изключват един от основните източници на желязо – червеното месо.  

Тук хранителните добавки с желязо могат да помогнат. Повечето добавки съдържат така нареченото двувалентно желязо. Този вид желязо се разтваря много добре във вода и се усвоява по-лесно от тялото.  

Други хранителни добавки, които можете да разгледате са, тези които съдържат желязо в комбинация с витамин В12 и витамин А. Двата витамина помагат за метаболизма (или усвояването) на желязото. Медта също подпомага преобразуването на желязото и достигането му до клетките и тъканите, а витамин С подобрява процеса на абсорбация. Чудесна комбинация! 

Възможно ли е да се приеме повече желязо от необходимото? 

Какво количество желязо е достатъчно за тялото? Всъщност, предозирането или претоварването на организма с желязо е възможно, въпреки че тялото е способно да складира част от излишъка. Симптомите, които показват превишени количества на желязо в организма включват запек, гадене и болки в стомаха. 

Заключение 

Ако се притеснявате, че страдате от липса на желязо, можете да се консултирате с личния си лекар, който да ви назначи изследвания. Както вече знаете, желязото отговаря за много повече функции в тялото, отколкото може би сте предполагали, затова е важно да приемате достатъчно от минерала, независимо дали това се случва чрез храната или чрез хранителни добавки. 

Може да ви е интересно