Достатъчно магнезий, достатъчно сън и стоп на диетата

Осигурете си достатъчно магнезий

Тъй като завишената физическа активност намалява запасите на магнезий, атлетите, трениращи сериозно, имат дефицит на този минерал до 15% от нормалното. Това може да се отрази на енергийните нива и на качеството на мускулното съкращение. Мускулните крампи са сигнал за дефицит на магнезий както при тренировка така и при ежедневни дейности.

Осигурете си достатъчно сън

По време на сън тялото и умът се възстановяват, зареждат и релаксират. Липсата на достатъчно сън води до появата на редица болести, психични смущения,  преждевременно стареене и саботира усилията ни в диетата и залата. Да не забравяме, че хормонът на растежа се секретира предимно по врем на сън. Сънят не се наваксва, така че за да сте здрави, красиви, жизнени и силни, осигурете си поне 8 часа сън на денонощие.

Стоп на диетата

В крайна сметка всяка диета води до спад в метаболизма и забавя или спира темпото на горене на мазнини. Когато забележите, че резултатите намаляват, прекратете диетата за известно време. Заредете се с “добри” въглехидрати и мазнини няколко дни преди да започнете отново по-стриктна диета. Така ще дадете възможност на тялото да се възстанови, нивата на хормоните да се нормализират и метаболизма да се засили.

Персонализирайте тренировъчната си програма

Не съществува програма, която работи еднакво добре при всички. Нужно е да вземете под внимание редица фактори, за да извлечете максимума в залата. Стаж, генотип, възможност за възстановяване, прием на суплементи, пол и години са някой от важните неща, които трябва да имате предвид като съставяте тренировъчна си програма. Дори готовите програми имат нужда от индивидуална настройка, съобразена с вашата характеристика.

Пийте вода през целия ден

Водата е от съществено значение за живота и е необходима за почти всички функции на тялото. Пиенето на вода през целия ден предпазва от дехидратация, поддържа температурата на тялото при интензивни тренировки и служи за детоксикация. Студената вода може да ускори леко метаболизма през деня, което в крайна сметка повишава и калорийния разход.

Може да ви е интересно