зумба

Мария Аврамова: Зумба е фитнес за душата и тялото

Зумба тръгва от Колумбия. Идеолог на танцовия фитнес е Антонио Перез. През 1990-те години при провеждането на клас по аеробика той забравя да вземе със себе си касетата с музиката за неговата хореография. За да не провали обучението, решава да импровизира, като използва традиционни салса и меренге ритми от касетите, които носи със себе си. Нетрадиционният клас по аеробика полага основите на зумбата. Новият танц се възприема добре в родната му Колумбия като дори световната поп звезда Шакира  го наема за хореограф на албума ѝ Pies Dezcalsos. През 2000 г. Перез решава да отвори нова страница в своя живот и се мести в САЩ, където смята да сбъдне американската мечта. Със съмишленици лицензира зумбата. 

Днес се смята, че зумба се преподава в 75 страни в света от над 20 000 инструктори. Сред тях е и бургазлийката Мария Аврамова. Тя прелива от заразителна енергия-ще го потвърди всеки, който е бил част от нейните класове или партита. Когато не преподава на най-малките в бургаското училище „Константин Преславски“, тя води тренировки в Дома на нефтохимика, повишава собствената си квалификация или предава своите умения на други запалени по зумбата. 

Зумба е фитнес и за тялото, и за душата, казва тя: „Понякога упражненията са така натоварващи, че успяват да ангажират цялото тяло. И като кардио, но и като адреналин, който вдига настроението, сваля стреса, сваля и килограмите, ако сте редовни-един път в седмицата, ако идвате, няма как, то е само за тонус, но има такива, които идват редовно и постигат много добра форма.“

Много от посетителите, които идват в часовете по зумба са хора, които са натоварени в работата си и идват, за да се разтоварят. Казват, че са щастливи, че са открити ли този вид фитнес, споделя Аврамова. 

Самата тя отначало се занимава с аеробика. Във времето, когато завършва средното си образование, става модерна професията на туристическия аниматор. „Това е човек, който пресъздава атмосфера, настроение по време на туристическия сезон в хотели и ваканционни селища. Правила сам го и у нас и в чужбина, и може би този опит ме накара да се ориентирам в преподаването на зумба и да изкарам първия си курс. Беше ви трудно, но въпреки това и приятно, защото знаех, че това мога да го правя и го правя с цялото си сърце“, връща лентата назад бургазлийката. Смята, че е сбъднала всичките си зумба мечти. Танцувала е с Бето Перез, правила е зумба парти на остров Света Анасатсия. Предстои й участие в зумба фитнес фестивал в Римини. 

Мария Аврамова е първият лицензиран зумба инструктор в Бургас и член на Международната мрежа от зумба инструктори. Участва в мастър класове и фитнес фестивали в Бургас и други градове. Танцьор и изпълнител в множество спектакли и проекти на танцовата компания „Дюн“. Главен хореограф е на 24-тия и 25-тият национален конкурс за детска песен „Сладкопойна чучулига“. Работи и в сферата на туристическата анимация като супервайзер хотелска анимация за големи туроператори. В момента е преподавател в училище „Константин Преславски“ в Бургас. 

Повече чуйте в звуковия файл в сайта на БНР

Може да ви е интересно