йога

Упражненията на открито имат множество ползи за здравето

Упражненията на открито имат множество ползи за здравето, които не можете да намерите при тези в закрити пространства. Спортуването, само по себе си,  осигурява много ползи за вашето физическо и психическо здраве, но когато тренирате навън, тяхното въздействие се засилва многократно. Има много фактори, които водят до увеличаване на ползите по време на тренировка на открито, от чист въздух до слънчева светлина. Независимо дали сте сам или с компания, възползвайте се от хубавото време винаги щом ви се отдаде възможност!

Ако сте решили да водите активен и здравословен начин на живот, но еднотипните тренировки във фитнеса не са вашето нещо, ето три  причини защо да изберете спорта навън.

1.  Укрепва имунитета.

Свежият въздух и естествената светлина ободряват, и осигуряват повече енергия за ума и тялото. Споменахме, че дневната слънчева светлина повишава нивата на витамин D. Колкото повече от него получава вашето тяло, толкова по-силна става имунната ви система.

Освен това, да се намирате сред растения на открито ви помага да се възползвате от ползите за здравето от органични съединения, които те произвеждат, както и подобреното качество на въздуха. Разбира се, все пак се обличайте добре и съобразено с метеорологичните условия. Подберете подходящи мъжки екипи онлайн, за да сте подготвени за всякакви предизвикателства, пред които природата може да ви изправи.

2.  Подобрява психичното ви здраве.

Когато тренирате, тялото ви освобождава ендорфини, които предизвикват чувство на еуфория, щастие, и намаляват симптомите на тревожност и депресия. Дори и най-леката форма на упражнение подтиква тялото ви да освободи тези химикали. Прекарването на време навън обаче може да увеличи тези ползи. Една от причините за това, е че умът ви се фокусира върху променящата се заобикаляща среда. За разлика от фитнес залата, където всичко е равно и с еднотипно разположение, теренът на открито включва криволичещи пътеки, хълмове, склонове и други. Вие сте принудени да сте концентрирани върху тях по всяко време, което всъщност е в полза вашето психично здраве.

Също така, проучванията показват, че хората имат по-високи нива на серотонин в ярки и слънчеви дни. Серотонинът е естественият стабилизатор на настроенията в тялото. Той помага за намаляване на симптомите на депресия и тревожност.

3.  Бърз начин да си набавите витамин D.

Когато тренирате на открито, можете да се насладите на предимствата на слънчевата светлина. От десет до петнадесет минути на слънце поне веднъж на всеки два дни осигурява на тялото ви целия витамин D, който му е необходим.

Вашите кости и кръвни клетки се нуждаят от много калций, фосфор и витамин D, за да бъдат здрави. Тренировката под слънчева светлина помага на тялото ви да абсорбира тези минерали безпроблемно. Тя също така подобрява окисляването на органите и тъканите. Когато тренирате на открито, вземете предвид и възможните вреди, причинени от прекомерната слънчева светлина, като дехидратация и слънчево изгаряне, като не забравяте винаги да имате в себе си слънцезащитен крем и вода.

Може да ви е интересно