йога

България отбелязва Международния ден на йога от 17 до 25 юни в 33 населени места

България ще отбележи Международния ден на йога (21 юни) с редица инициативи и практики, организирани между 17 и 25 юни в 32 града и едно село, съобщават организаторите.

Йогата като здравословна практика е обявена от ЮНЕСКО за част от нематериалното културно наследство на човечеството.

Централното събитие у нас е в София на 18 юни, в зала „Проф. Асен Златаров“ (ул. „Г. Раковски“ 108). 

През целия ден някои от най-добрите сертифицирани учители, представители на известни класически школи по йога, ще демонстрират практики, а желаещите ще могат да се упражняват или просто да слушат и наблюдават. Учени-практици, възпитаници на различни школи по йога, ще изнесат лекции по различни теми, засягащи същността на йога. Във фоайето пред залата ще бъдат разположени щандове с книги по йога, ще има демонстрации на изкуството на рисуването с къна, а също – вегетарианска и индийска храна, сувенири.

Едновременно с това, през юни в София отделните школи по йога ще отбелязват Международния ден на йога и чрез различни самостоятелни прояви при открити врата. На 17 юни, под патронажа на посолсвото на Индия, на площад „Св. Александър Невски“ ще се проведе съвместна йога сесия на открито за всички желаещи.   

У нас Международният ден на йога се отбелязва и в други градове на страната още от 2015 г. Тогава се присъединява Пловдивският културен институт и започва да организира честване в града. Примерът е последван в Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово, Перник. През годините броят на участващите градове се увеличава, присъединяват се и някои села. 

ИСТОРИЯТА

На 11 декември 2014 г. Общото събрание на ООН прие с абсолютно мнозинство резолюция, по силата на която 21 юни – денят на лятното слънцестоене, става Международен ден на йога. Предложението е  изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия – Шри Нарендра Моди. В обръщението си към световната общественост той отбеляза: „Йога въплъщава единението на тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието”.

Тогавашният генерален секретар на ООН – Бан Ки-мун, приветства това решение и казва, че „обявявайки 21 юни за Международен ден на йога, Общото събрание обърна внимание на всестранната полза от тази древна практика за здравето и благополучието в нашия модерен свят”. В края на 2016 г. ЮНЕСКО добави йога в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството. БТА

Може да ви е интересно