шкембе дебел

Доц. Даниела Попова: Наблюдаваме нарастване на случаите с отклонения в хранителното поведение

Наблюдаваме нарастване на случаите с отклонения в хранителното поведение. Това каза в интервю за БТА доц. Даниела Попова, началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диетика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

От една страна хората станаха по-добре информирани, по-разбиращи по отношение на своето хранене. От друга страна, стремейки се да поддържат по-ниско тегло, да имат по-добра физическа активност, започват прекалено много да анализират своето хранене, коментира доц. Попова. Често пъти те стават жертва на една постоянна мисъл да се хранят по най-здравословен начин и то ги обсебва. И за съжаление, те изпадат в нарушения на своето здраве, добави експертът.

Хранителни разстройства

Анорексията и булимията са добре познати нарушения на хранителното поведение, които са психогенни. При тях индивидите решават, че имат наднормено тегло, а всъщност са с нормално тегло, и се страхуват да приемат храна. При анорексията хората започват силно да ограничават храната и се стига до драстично отслабване, обясни доц. Попова. При булимията има силно повишен апетит, поглъщат се големи количества храна, най-често заради тревожност, след което се поражда чувство на вина и тези индивиди предизвикват повръщане, за да отстранят приетото количество храна. Това са много типични нарушения на хранителното поведение, които се лекуват доста трудно, защото хората не осъзнават, че са болни и предприемат мерки едва след като се стигне до необратими последствия, добави експертът.

По думите ѝ все по-често се наблюдават и „по-съвременни нарушения“ на храненето. Едно от тях е т.нар. бигорексия, която се наблюдава най-често при млади мъже, които посещават системно фитнес центровете и искат да развият добра мускулна маса, увличат се в това. Те злоупотребяват с добавки, витамини, белтъчни храни, стимулиращи средства, които съвсем неправилно прилагат, включително и хормонални препарати. Те също увреждат своето здраве. Много често при тях се наблюдава хипертония, чернодробни и бъбречни нарушения, обясни доц. Попова.

Орторексията е друго нарушение, което трябва да споменем. Индивидите, които страдат от това нарушение, са обсебени от мисълта за качеството на храната, която приемат. Те се страхуват от различните добавки в храната, от количествата сол, която приемат. Те се страхуват от подсладителите. Търсят само естествено храни. Те стават обсебени от мисълта от прекаленото си здравословно хранене, което им пречи да живеят нормално, ограничават своите контакти, защото са подчинени само на тази мисъл, обясни лекарката.

Храната може да лекува, но може и да разболява

Относно храненето в есенно-зимния период доц. Попова заяви, че храните и начинът на хранене са от голямо значение, за да се поддържа човешкото здраве в добро състояние. Храната може да лекува, но може и да разболява, обясни доц. Попова. В този период от годината трябва да включваме в менюто си повече сезонни плодове и зеленчуци и да внимаваме с туршиите заради голямото количество сол в тях, препоръча доц. Попова. 

Относно Коледните пости, доц. Попова коментира, че самият модел на безмесно хранене и изключване на млечните храни и яйцата, може да има по-здравословен характер, но ако дълго време се практикува, крие рискове. При него се ограничава приемът на животински белтъци, които внасят в организма незаменими аминокиселини. Намалява приемът на цинк, витамин B12, витамин D и особено много на желязо. Това са важни хранителни вещества, които постъпват в нашия организъм предимно по пътя на храните с животински произход. Този модел носи ползи при метаболитни заболявания, при сърдечно-съдови заболявания, когато трябва да намалим кръвното налягане, при диабет (в някои случаи), но продължителното му практикуване носи рискове за здравето, добави експертът.

Най-добре е хората, които искат да постят по една или друга причина, да го правят в някои дни от седмицата, а не да правят такъв дълъг продължителен пост. Самото постене има по-духовен смисъл, добави тя.

Рисковете от някои диети

Диетите винаги са вълнували голяма част от хората, особено и в областта на стремежите да се намали теглото, да се премахнат някои метаболитни нарушения, които съпровождат наднорменото тегло. От наша гледна точка, в тези случаи се препоръчва една нискоенергийна диета, с прием на по-малко калории, която обаче трябва да бъде балансирана, каза доц. Попова.

Практикуват се различни модели на нискоенергийно хранене, които обаче в повечето случаи са отклонения от това, което се препоръчва като здравословно хранене. Така нареченият „фастинг“ практикува спазване на определени интервали от време, в които да не се приема храна. Това са стъпки, които в някаква степен биха помогнали да се ограничи като цяло калорийният прием, с цел да се отслабне. Но от гледна точка на правилната физиология е по-добре хранене през 4-5 часа, за да няма натоварване на нашия метаболизъм изведнъж с повече калории, добави доц. Попова. По думите ѝ при индивиди, които са склонни към метаболитни заболявания, може да отключат някакви проблеми.

Същото нещо бих казала и когато разгледаме „кето“ диетата. Тя дори залага по-големи рискове за здравето, защото е много небалансирана. При нея силно са ограничени въглехидратите, при най-строгите варианти до 10-20 енергийни процента. Иначе при здравословното хранене, въглехидратите трябва да са 50-60 енергийни процента. Тоест, при „кето“ диетата има драстично намаляване на въглехидратите, а останалите калории идват за сметка на белтъци и мазнини, обясни лекарката. По думите ѝ тази диета води до натоварване с белтъци и мазнини и може да се последва от повишаване на холестерола, повишаване на кръвната захар, заболявания на жлъчката, колики. Настъпват чернодробни увреждания, повишава се пикочната киселина и може да се стигне до пристъпи на болестта подагра, може да се влоши диабетът, да се повиши кръвното налягане. Въобще – редица нарушения и заболявания, които ще бъдат провокирани от това високо количество белтъци и мазнини, приети по този начин, посочи експертът. Този модел на хранене е свързан с доста рискове за здравето и в нашата практика наблюдаваме такива случаи с нарушения във връзка с този небалансиран модел на хранене, обобщи тя. източник: БТА

Може да ви е интересно