Ролята на тестостерона при жените

Процента на жените на възраст между 18 и 59 години, които страдат от сексуални разстройства е около 50%. Много от тези проблеми се дължат на дефицита на тестостерон. Много от жените с ниски нива на тестостерон по-трудно горят мазнини и изпитват трудности при трупането на мускулна маса.

Има няколко потенциални причини, които биха могли да причинят дефицит на тестостерон, като най-често срещаните са употребата на противозачатъчни хапчета, антидепресанти, прекомерна употреба на соево мляко, вегетариански диети или физиологични фактори.

Как да определим проблема?

Жените атлети, които се състезават на високо ниво, жени с много напрегнати професии,  най-вероятно имат този проблем. Всички, които са прекалено заети с ежедневието, за да обърнат внимание на този проблем. Докато ниските нива на тестостерона са голяма работа при мъжете и те обръщат сериозно внимание на това, почти никой не обръща внимание на значението, което тестостеронът има за жените.

Като отправна точка взимаме множеството проучвания, според които процента на жените между 18 и 59 години, страдащи от „сексуални разстройства“ е около 50%. Тези разстройства често са диагностицирани като подтисната депресия и пациентите са насочвани към консултация със специалист по психотерапия. В съвременната медицина обаче, все повече специалисти и учени, обръщат внимание на факта, че в голям процент от случаите, причина е дефицита на тестостерон при жените. Това е така защото, този хормон има голямо значение за физиологията, психиката и сексуалността, както на мъжете, така и на жените.

Една от причините, поради които нивото на тестостерон при жените не е предмет на дискусии, когато говорим за женско здраве, е факта, че те не произвеждат големи количества от този хормон. И точно тук може би се крие причината за неразбирането на проблема.

Разбира се мъжете произвеждат 8 до 10 пъти повече тестостерон всеки ден. Но тестостерона в женския организъм е само част от сложен химически профил, и факта, че произвеждат по-малко тестостерон, ги прави много по-чувствителни към неговата липса от мъжете.

Широко разпространена заблуда е, че жените се влияят единствено от естрогена, но истината е, че нивата на тестостерон при здрави жени е 10 пъти по-високо от това на естрогена в тялото им. Около една четвърт от тестостерона в женското тяло се произвежда от яйчниците, а друга четвърт се произвежда от надбъбречната жлеза. Останалата половина се произвежда в периферните тъкани от различни химически прекурсори, произведени в яйчниците и надбъбречните жлези. Основният прекусор е андростендион, който в женския организъм, често се превръща в естрон, форма на естрогена, но може да бъде превръщан и в тестостерон.

Всичко това е важно, защото тези фактори допринасят за здравето на женския организъм. Без подходящи нива на тестостерон, и съответно прекусорите му, жената може да страда от ниски енергийни нива, чувство на омаломощеност и лесно натрупване на умора.

Ниските нива на тестостерон играят важна роля за регулиране на теглото, по трудното изгаряне на мазнини, и поддържането на мускулен тонус, също така е и най-често срещаната причина за понижено либидо. Всъщност, един от най-явните знаци за понижено ниво на тестостерон е HSDD, или разстройство на хипоактивното сексуално желание.

За съжаление няма точно определение, за това какво се смята за нормално ниво на тестостерон в женския организъм, но съвременната медицина приема, че нива под 25 ng/dl при жени до 50 годишна възраст за ниски.

Противазачатъчни хапчета

Страничен ефект от противозачатъчните хапчета, както и от естрогенната терапия, е че намалява производството на яйчниците на тестостерон и десетократно увеличава отделянето на химикал наречен Steroid Hormone Binding Globulin (SHBG). Това което SHBG прави, е да подтиска наличното количесто на тестостерон в организма, като го прави неизползваем. В резултат на това се наблюдава понижено либидо и проявяване на някои от другите симптоми на ниски нива на тестостерон в организма. Това, което е по-притеснително е, че противозачатъчните хапчета могат да причинят дългосрочно понижаване на сексуалното желание при някои жени. За съжаление много малко лекари, когато изписват лечение,  споменават като старничен ефект на фармацефтичните продукти намаляване нивата на тестостерон, особено когато ги изписват на жени. Такива продукти са анти-депресантите, особено тези, които регулират серотонина, лекарствата регулиращи кръвното налягане, антибиотиците, стомашните и чревни лекарства и хапчетата за сън. Репродуктивните лекарства и алкохола също могат да редуцират нивата на тестостерон.

Соево мляко и вегетариански диети

Сега е момента да се замислим дали в света не действа някаква злокобна организация или масова конспирация от йога инструктори, които имат за цел да убедят всички жени, че да пият соево мляко всеки ден е полезно. Извън шегата трябва да се обърне внимание на факта, че в соевото мляко има химикали, познати като изофлавони, които влияят на хормоните в човешкия организъм. Доказано соевото мляко облекчава някои от симптомите на менопауза като имитира естрогена, но не е за пренебрегване факта, че също като противозачатъчните хапчета, соята повишава нивата на SHBG и влияе негативно на нивата на тестостерон при по-младите жени.

Съществуват множество проучвания, които доказват, че някои вегетариански диети, независимо дали съдържат соя или не, също могат да влияят на нивата на тестостерон. Много химикали съдържат химикали като дайдзеин, ентеролактон и екуилол, които се свързват с хормоналните рецептори, като по този начин възпрепятстват тестостерона и естрогена да взаимодействат с клетъчните рецептори. В някои случаи ниските нива на тестостерон могат да се дължат на недостатъчност на цинк, която се наблюдава в много вегетариански диети.

Освен фармацефтични продукти и диети, системното избягване на физически упражнения и заседнал начин на живот също могат да причинят понижаване нивата на тестостерон.

И разбира се, има изобилие от медицински причини, някои малки, а някои по-тежки, като сред тях са бъбречната недостатъчност, хипопитуитаризъм, и преждевременна яйчникова недостатъчност.

Как да нормализираме нивото на тестостерон

А) Фармацефтичният подход

Вярно е, че фармацефтичното лечение на ниски нива на тестостерона при жени на възраст между 20 и 30 години от медицинска гледна точка е спорно, но имайки предвид значението на този хормон, за физическото и психическо благополучие и множеството причини, от които може да бъде причинен, може би си заслужава да бъде разгледано.

Въпреки правните ограничения един от вариантите пред гинеколозите е предписването на тестостеронен крем, приготвен специално за конкретния пациент. Фармацефтът трябва да приготви персонален трансдермален тестостеронен крем, който пациентът да нанася на кожата веднъж на ден.

Честа практика е предписването на инжекции с тестостерон, но тогава пациентът трябва да посещава лекарския кабинет за всяка инжекция от две до шест седмици, тъй като някои жени метаболизират медикамента по-бързо от други.

В този случай дозирането на медикамента също може да бъде проблем, тъй като няма установени стандарти. В някои случаи може да са необходими 75 до 100 милиграма тестостерон ципионат на всеки 4 до 6 седмици, докато други пациенти могат да се справят добре с по-малко от 15 милиграма за период от две седмици. Точната дозировка изисква метода на „проба – грешка“ и много добро сътрудничество между лекар и пациент.

Б) Суплеметни

Друг възможен подход е приемането на тестостеронни прекусори под формата на суплементи. Има множество суплементи, които повишават нивото на тестостерона при мъжете, но почти всички действат като стимулират пряко или косвено тестисите да произвеждат повече тестостерон. Не са известни теакива еквиваленти, които да стимулират яйчниците.

Въпреки това обаче, жените имат възможност да използват DHEA. Това е хормон секретиран от надбъбречните жлези и е предшественик на тестостерона и естрогена.

Също като тестостерона, нивата на този хормон достигат своя връх около 20-тата годишнина и намаляват със всяко следващо десетилетие.

Дозировката при жени с ниски нива на тестостерон започва с 50 мг. DHEA всяка сутрин. Ако след 2 месеца няма ефект дозата можеда се увеличи на 75 – 100 мг дневно.

DHEA все пак не е панацея за ниския тестостерон, той не може да повиши тестостерона значително, а и голяма част от химикала може да бъде преобразувана в естроген вместо в тестостерон.

В) Промяна в начина на живот

Има няколко прсти промени в начина на  живот, които могат да променят нивата на тестостерон при жените. Най-очевидното е, че ако пациента вярва, че ниските нива на тестостерон са причинени от противизачатъчните хапчета, би следвало да премине към друг вид контрол на раждаемостта или да се потърсят медикаменти, които не влияят в такава голяма степен на нивата на тестостерон. Същото важи и за другите медикаменти споменати по-горе.

Упражненията и по-специално силовите тренировки също повишават нивото на тестостерона в организма. Ефектът е временен и трае само няколко часа, но дори и временият ефект, ако се прилага ежедновно може да доведе до сериозен напредък.

Важно е да се знае, че въпреки репутацията си в литературата, фолклора и популярната култура, тестостерона не е само в обсега на мъжете. Той играе много важна роля в женското здраве, психика и либидо, точно както и при мъжете.

Може да ви е интересно