Креатин – най-проучваната и проверена добавка в света

Креатинът е един от източниците на енергия (заедно с въглехидратите) по време на физическа активност, който ни предпазва да не навлизаме във фаза на катаболизъм (разграждане на мускулна маса). Той помага да се стимулира синтеза на протеин и увеличава обема на клетката. Идеален е за атлети, които спортуват активно и имат нужда от голямо количество енергия. Креатинът забавя умората, като повишава възможността на организма да произвежда АТФ, така че да можете да тренирате по-дълго и по-здраво от обикновено, осигурявайки по-голяма експлозивност и издръжливост. Намалява нивото на миостатина.

Креатинът е аминокиселина, която се получава от други три аминокиселини – глицин, аргинин и метионин. А монохидрат значи, че една молекула креатин е обвързана с една молекула вода. Човек със средно тегло 70-80 кг. може да съхранява около 120 гр. креатин. Като по-голямата част (95%) се намират в мускулите, а останалите в сърцето и мозъка. Приблизително половината от дневната нужда се набавя с храната (най-вече с месото).

Креатинът е най-проучваната и проверена добавка в света. В момента на пазара има много форми на креатин – етил естер, HCL, фосфат, кре-алкалин и др. Но монохидратът е най-работещата по отношение на ефективност/цена. Спорен е въпросът дали по-скъпите форми на креатин са по-добри. Като връх в  производството на креатин монохидрат  се счита немския “CREAPURE”. Първокласна запазена марка с уникални технологии за пречистване от вредни примеси.  “CREAPURE” е многократно тестван с над 60 клинични теста. Редица фирми го имат в асортимента си, както в самостоятелен вид, така и в комплексни формули.

Плюсове:

– увеличава мускулната маса, сила и размер.

– хидратира мускулите и увеличава обема на клетката.

– подобрява ефективността на тренировката.

– ниска цена.

– увеличава нивото на креатин в тялото с 20-30%.

Минуси:

– при някои хора предизвиква стомашни проблеми, много често затихващи след неколкократен прием.

– за по-добро усвояване се комбинира с въглехидрати, което при диета не винаги е удачно.

Приемът на креатин монохидрат зависи много от телесната маса на спортиста. 5 гр. на ден е нормална доза, като по-тежките спортисти ( 90+ ) ще трябва да вдигнат приема на 8-10 гр. Може да се взема преди и след тренировка, както и само преди или само след, въпрос на индивидуален избор. Комбинацията с декстроза или друг вид захар е много удачен. Инсулинът в организма се покачва и увеличава усвояването и транспорта до мускулите. Количеството на декстрозата е индивидуално и варира от 20 до 80 грама. Дневният прием на вода трябва да е по-висок за по-добра хидратация. Има две схеми на прием – със зареждаща фаза от прием на 20 гр. 4-5 пъти дневно за 5 дена, с което се цели по-бързо насищане на мускулите с креатин и след това се минава на дневната доза за 6-8 седмици. Другият прием е с постоянна дневна доза от 5-10 гр., но за по-дълго време. Между циклите се почива 4-6 седмици (индивидуално). Разбира се може да се пие и само с вода без захар. Съвременните монохидрати са микронизирани и са с по-добро усвояване при по-малки странични ефекти.

Намира приложение в режими както при качване, така и при сваляне на тегло. По време на диети и при енергиен дефицит е безценен. Въпреки че много хора си мислят че той “оводнява” и от него се качват 2-3 килограма и т.н. и т.н. – те бъркат. 200 килокалории изхарчени по време на една по-здрава и по-продуктивна тренировка компенсира всякакви такива градски легенди. Плюс това колкото е по хидратирана клетката толкова по-добре за тренировката.

Може да ви е интересно