За BCAA, фибрите, следтренировъчния шейк и таурина

Приемайте BCAA преди тренировка

BCAA /аминокиселини с разклонена верига/ могат да се приемат по всяко време на деня, но взети преди тренировка, носят няколко важни ползи, които ги правят ключова предтренировъчна добавка. BCAA имат силна антикатаболна функция, което означава, че по време на интензивна тренировка предпазват мускулите от разграждане. Освен това предотвратяват спада в нивата на кръвната захар, увеличават издръжливостта и предпазват централната нервна система от умора.

Приемайте фибри

Повечето бодибилдинг храни са с ниско съдържание на фибри, а билдерите се нуждаят от достатъчно количество, за да подобрят храносмилането и да забавят усвояването на глюкозата. Консумирайте сложни въглехидрати, зеленчуци и  плодове. Опитайте се да си осигурите около 30 грама фибри дневно, когато сте на диета за топене на мазнини. Ако диетата не го позволява, помислете за прием на хранителна добавка.

Следтренировъчен шейк срещу храна

Приемът на спортна напитка след тренировка е много по-добра идея, отколкото приема на твърда храна. За да се извлекат от твърдата храна и да влезнат в кръвообращението като аминокиселини, на белтъчините им трябват часове, докато за разграждането на протеиновия шейк е нужен само 0,30 – 1,00 час, за да се освободят аминокиселините в кръвта. От друга страна наличието на мазнини в твърдата храна допълнително намалява скоростта на усвояване и на въглехидратите, при които целта е максимално бързо освобождаване на най-анаболния хормон – инсулин.

Таурин за енергия

Тауринът присъства в почти всяка енергийна напитка и е известен като силен антиоксидант. Подобрява възстановяването, както и дихателната и сърдечна функции. Намалява умората в мускулите и повишава капацитета на упражненията. Увеличава обема на клетката и е перфектен за стакване с креатин.

Photo by LYFE Fuel on Unsplash

Може да ви е интересно