рибено масло

Ползи от рибеното масло

Независимо дали търсите максимално изграждане на мускули и загуба на мазнини, или просто търсите да поемете по най-добрия път към оптимално здраве, рибеното масло е добавка, която трябва да вкарате в ежедневната си диета. Има малко добавки на пазара, които предлагат толкова много ползи, колкото рибеното масло.

Ползи от рибеното масло:

  • Поддържа здравословни нива на холестерола
  • Повишава настроението ви
  • Помага за поддържане на здрави кости

За какво служи рибеното масло

Рибеното масло е форма на мастна киселина, която се извлича от тъканите на мазна риба. Съдържа омега-3 мастни киселини, включително ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), които привличат най-голямо внимание по отношение на здравните изследвания през последните няколко години.

Хората, консумиращи голямо количество мазна риба като част от диетата си, обикновено не се нуждаят от добавка с капсули рибено масло толкова често. Трябва обаче да запомните, че много сортове риба съдържат по-високи нива на живак, които също трябва да бъдат следени.

Ако тези нива на живак станат твърде високи, това също може да причини проблеми, така че е жизненоважно да поддържате добър баланс. Капсулите с рибено масло, заедно с мазна риба понякога, ще бъдат най-добрият начин да посрещнете нуждите си безопасно.

Добавките с рибено масло предлагат голямо разнообразие от предимства. Ето три важни такива, за които трябва да знаете.

1. Поддържане на здравословно ниво на холестерол

Добавките с рибено масло могат да поддържат здравословен профил на холестерола в кръвта. Приема на 3-6 грама рибено масло на ден може да помогне за насърчаване на здравословни съотношения на HDL към LDL, както и здравословни нива на концентрациите на триацилглицерол в тялото, когато те вече са в здравословен диапазон.

Ако можете да започнете да приемате рибено масло, както и да поддържате диета, която е богата на пресни плодове и зеленчуци, вие ще подпомогнете цялостното си здраве и благополучие.

2. Подпомага здравето на костите

С напредване на възрастта, особено при жени, които навлизат в годините на менопаузата и които вече нямат стандартните нива на хормоните естроген и прогестерон, костите може да започнат да изтъняват, което предразполага към остеопороза.

Проучвания, разглеждащи последиците от приема на дълговерижни полиненаситени мастни киселини върху костната плътност и калциевия баланс при жени в менопауза, са установили, че жените, които приемат повече мастни киселини, могат по-лесно да поддържат здрави кости.

Най-добрият начин да поддържате цялостното си здраве на костите е да се уверите, че получавате редовно достатъчно калций в диетата си. След като се погрижите за това, би било много умен ход да започнете да обръщате внимание на консумацията на рибено масло.

Важно е обаче да сте сигурни, че получавате добро съотношение на омега-3 към омега-6 мастни киселини. Консумирането на твърде много омега-6 и твърде малко омега-3 всъщност може да ви изложи на по-висок риск от ниска костна минерална плътност.

3. Подобрява на настроението

Изследвания показват, че редовното включване на рибено масло в диетата ви може да подобри настроението ви.

Диетите на много хора са толкова пълни с преработени храни, че няма достатъчно качествено хранене, което да поддържа здравословна система. Това само допринася за натрупването на стрес, което може да влоши психически разстройствата като депресия и тревожност.

Консумацията на рибено масло помага за поддържане на нивата на серотонин в тялото, който често се нарича „хормон на щастието“. Обикновено ще се възползвате от предимствата на серотонина, след като сте яли богата на въглехидрати храна, което ви кара да се отпуснете и да се успокоите. Поради тази причина хората обикновено жадуват за храни с високо съдържание на въглехидрати, когато са под стрес.

Когато приемате рибено масло, вие естествено ще подпомогнете собственото си освобождаване на серотонин, което може да помогне за справяне със стреса.

Заключение

Както можете да видите, добавките с рибено масло предлагат различни предимства. Рибеното масло не е задължително да ви помогне директно да изградите мускули с ускорено темпо, но косвено ще ви помогне да поддържате качеството на вашите тренировки. Най-важното е, че добавките с рибено масло ще подобрят цялостното ви здраве, което е от ключово значение за продължаване на тренировките за по-дълъг период от време.

Източник: Bodybuilding.com

Може да ви е интересно