бира алкохол

Грешките, които мъжете допускат с диетите (част 2)

5 – Пиете много бира

Редакторът на T Nation Дани Шугърт известно време е била консултант по диети. Деветдесет процента от нейните клиенти са успели да стопят мазнини само с намаляване или напълно спиране приема на алкохол. И това не са били сериозни пиячи, а обикновени хора, които са обръщали по някоя бира след работа или докато са гледали мача.

Изключвайки калориите, алкохолът не образува мазнини, но потиска тяхното изгаряне. Ако целта е загуба на мазнини, въздържанието за няколко часа не е разумно. Обилният прием на алкохол може да разруши синтезирането на мускулен протеин и възстановяването.

Бира след работа или през уикенда няма да навреди на физиката, но дали ще ви стигне? И ако целта ви е загуба на мазнини, тогава можете ли да приемете, че това ще спре напредъка ви? Ако целта е приема на определено количество калории дневно, ще се съгласите ли да отделите 300 от тях за две бири, вместо да ги приемете като храна или хранителни добавки, което може повече да ви доближи до крайната цел? Може би тогава тази крайна цел не е толкова важна.

Да, на някои може да им се размине, поне в началото. Или докато са още млади. Но не и на повечето мъже. Много не осъзнават, че когато са над 40, дупката, от която трябва да излязат, е много дълбока.

Решението

Вгледайте се в навиците си. Оставете настрана споделянето на бира с братлетата, сякаш сте в реклама, без значение какво ще кажат смотаните ви приятели. Дали не е прекалено? Поне не възпрепятства ли напредъка ви? Ако искате да изпуснете парата след работа и се нуждаете от социализация, и е разрешено там, където живеете, 2.5 милиграма THC ще ви отпуснат достатъчно, но без отрицателните последствия от алкохола. Може дори да лапнете и ментов бонбон с 2 калории, който ще помогне на дробовете да се чувстват толкова добре колкото и талията ви.

6 – Не можете да готвите

Мама я няма вече и порасналите мъже не могат да се хранят сами. Тъжно. Да не се научите да готвите е като да не се научите да се бършете сами. Мъжко ли е да не можете да си приготвите храна, която съответства на целите ви? Чувствате ли се „алфа“, когато разчитате на другите да ви хранят? По-умни ли сте когато не знаете как да вършите нещо, което е необходимо по няколко пъти на ден, всеки ден?

Този пропуск в уменията принуждава много мъже да разчитат някой друг да прави избора на храна вместо тях – съпруга, която не се интересува много от глупавите ви цели, някоя верига за бързо хранене, производител на храна, който би поръсил замразената пица с някакво прахче само и само да си купите още.  Да сготвите храната си сами е основна форма на самостоятелност. Ако не можете да се храните само, значи сте умишлено невеж. Също така оставяте тялото си в ръцете на другите, а на тях не им пука особено.

Решение

Бъдете по мъдър и си сложете престилка. Добре, може и без престилка. Но развивайте основни умения и поемете контрола обратно. Интернет може да помогне. Бъдете  звяр в кухнята, не мрънкало.

7 – Оставате доволни

Горките жени. Върху тях има голямо социално напрежение да са слаби. Трябва да изглеждат добре, а това обикновено значи да са слаби. И това не е лошо. „О, не. Трябва да се поддържам във форма защото обществото изисква толкова много от мен!“ Я стига. Харесва ви да изглеждате добре, а дълголетието е бонус. Понякога външният натиск ни окуражава да направим по-добър избор.

Мъжете не усещат подобно напрежение толкова силно. Големият корем и увиснали гърди са част от униформата на всеки северноамериканец над 35. Това е очаквано и жалко. Жените винаги са заобиколени от друго жени, които по принцип постоянно се притесняват за телата си и диетите си. При мъжете не е така. И вашите приятели са закръглени. Ядат много боклуци, обикновено докато се поздравявате приятелски с юмрук. И социалният ви живот се върти около ядене и пиене.

Веднъж един шишко ми каза, че е невъзможно да подобри диетата си защото гледа спорт с приятели и трябва да яде боклуци с тях. Да, беше възрастен и разполагаше и с двата си тестиса.

Решение

Разведете се. Не наистина, но си представете, че се развеждате. Измъкнете се от застоя на женен мъж с кофти тяло. Точно така. Представете си, че след толкова години отново сте на пазара, и ако имате късмет, нов чифт очи ще търсят голото ви тяло. Може би млади, по-спортни очи. И тя ще очаква да идете заедно на скално катерене. Все още ли сте доволни от тялото, което сегашното хранене ви е докарало? Вероятно не. Можете и да промените нещо в тренировките, но е задължително да подобрите диетата си.

8 – Още мислите, че можете да се храните като тийнейджър

Училището свърши. Вече не сте на 17, не се занимавате със спорт и нямате многочасови тренировки всеки ден. Все още сте млад само в главата си. Мъжете още си представят как вкарват в последната минута или отбелязват тройка с последната сирена, въпреки че тялото вече не съответства на тази представа. Дори и да тренирате редовно, вероятно времето е ограничено и имате други отговорности. Вече не можете да ядете като за двама след тренировка. Тя е заменена от 45 минути във фитнеса и работен стрес. Диетата трябва да е съобразена с настоящите нужди и ниво на активност.

Решение

Време е да се храните като възрастен. Избършете дъската. Започвате на чисто. Забравете какво е било преди и как сте се хранили. Застанете гол пред огледалото и се попитайте от какво има нужда ТОВА тяло. Може би нещо по-различно от това, което младежкото ви тяло е понасяло.

Топенето на мазнини започва в главата. Разчистете глупостите в нея и си направете честна равносметка. Така всеки добър хранителен план има шанс да проработи. 

Може да ви е интересно