Ключови момента при приема на BCAA

Аминокиселините са основните градивни блокове на протеина. Те са разделени в няколко групи: есенциални (незаменими), неесенциални, условно незаменими и аминокиселини с разклонена верига (BCAA).

BCAA имат силна антикатаболна функция – което означава, че по време на интензивни тренировки и диети предпазват мускулите от разграждане. Те са един от трите продукта (плюс креатин и суроватъчен протеин), които са задължителни при избор на суплементи.
Мускулната тъкан до голяма степен се състои от BCAA, които използва за производство на енергия и синтез на протеини. Те също така участват в метаболизма на невротрансмитерите, химикали в мозъка, които влияят на настроението и умствената функция.

BCAA са съставени от три аминокиселини: L-леуцин, L-валин и L-изолеуцин. Те представляват една трета от всички аминокиселини в мускулната тъкан. От 20–те аминокиселини за синтез на протеин, осем са незаменими и три от тези осем са BCAA, което означава, че трябва да се приемат от вън с храната или с добавки. От тези три аминокиселини (леуцин, валин, изолеуцин) най-важната за синтеза на протеин е леуцина. Уникалното при BCAA е, че се абсорбират директно в мускулите докато останалите аминокиселини трябва да се разграждат в черния дроб. За спортисти, които се опитват да изградят мускули са особено важни, защото съставят една трета от скелетните мускули в тялото. Колкото повече имате от тях в мускулите, толкова повече ще бъдат използвани за енергия, което забавя разграждането на мускулни клетки и предотвратява загубата на мускулна маса. BCAA в комбинация с упражнения задействат протеинния синтез максимално. Друга голяма полза от BCAA е приемът им по-време на почивка или травма – забавят до минимум разграждането на мускули. Намаляването на мазнини е друг техен плюс. Изолеуцинът подобрява глюкозната чувствителност, а леуцинът увеличава разхода на енергия и мастната оксидация. Подобряват хормоналния баланс и съотношението тестостерон/кортизол. BCAA намаляват умората и подобряват издръжливостта по няколко начина:

• BCAA се изгарят за енергия, като подържат енергийните нива на ATF при продължителни упражнения и повишават способността на организма да изгаря мазнини.

• Предотвратява умората на централната нервна система, като подтиска (инхибират) приема на триптофан в мозъка, който се използва за образуването на серотонин.

Има няколко ключови момента за прием на BCAA. Веднага след ставане сутрин и преди и след тренировка. Дозите, както при повечето суплементи, зависят от личното тегло и варират между 5 и 15 гр. на прием. Средно ви трябват около 20-30 гр. BCAA на ден. Хората от категорията 105+ е добре да увеличат приема до 30 гр. дневно – например три пъти по 10 гр. след ставане, преди/по време и след тренировка. “Работещите” дози са доста над препоръчаните от производителите на добавки, особено тези в капсулна и таблетна форма. За предпочитане е да избирате BCAA на прах, при които съотношението доза/цена е най-добро. Има формули, в които съотношението между леуцин: изолеуцин: валин е различно:

2:1:1
3:1:2
4:1:1
8:1:1
10:1:1

Като е спорно, кой е най-добрият вариант.
За хората, които качват тегло или тези които правят продължителни и интензивни тренировки, смесването на BCAA с въглехидрати е много добро решение.

TagsBCAA

Може да ви е интересно