Нужно ли е да броим калориите (част 1)

Нужно е човек да има много време и знания, за да може да изчисли калориите във всяка храна, която приема. Да измери и анализира резултатите и да вземе информирано решение какво да промени в хранителния си режим. Да се превърне в счетоводител на собственото си тяло. Някои от тези хора се справят доста успешно, изграждат мускули по-бързо, по-бързо свалят мазнини и успяват да се справят с недостатъците си. Някои дори успяват да развият тези умения до степен, в която успяват да манипулират калориите от различни източници и тези умения им се отплащат.
Но има много хора, които броят калории, но не получават нищо в замяна на тези усилия. Въвеждат теглото си в някой онлайн каклулатор или използват сложна формула, изчисляват всяка хапка, след което постигат временен или никакъв прогрес. Защо броенето на калории работи за едни, а за други не. Истината е че, различен генотип хора, трябва да приложат различен подход при подбора на хранителен режим. Едни трябва да броят калории, а други трябва да насочат вниманието си другаде.

Кой трябва да брои

Тези, които се опитват да качат маса или да запазят тегло

Хората, които трудно качват, трябва да определят необходимия брой калории, от който се нуждаят, за да качат мускулна маса или общо тегло като цяло, поради две причини.

1. Природно слабите хора обикновено нямат апетит. Те са от типа хора, които могат да пропуснат ядене или да не приемат достатъчно храна на всяко хранене. Ако целта им е качване на маса цифрите могат да бъдат много полезни.

2. Слабите хора често не си дават сметка, че не приемат достатъчно храна. Според тях го правят, но цифрите често показват нещо съвсем различно. Тези хора не могат да разчитат на инстинктите си. Осъзнаването е ключът тук. Когато започнат да броят калориите, след няколко седмици осъзнават, че трябва да приемат в пъти повече, за да достигнат целите си (това доста често е шок за кльощавите пичове). Проследяването на калории е от изключителна важност в този случай, и е редно да се развива и подобрява, така както тренирате и подобрявате техниката си при клек например.

Също така е важно да осъзнаят, че когато натрупат мускулна маса, тя ще изисква повече гориво, за да я запазят. По-големите мускули изискват повече енергия, особено когато тренирате усилено за хипертрофия. Така че, ако резултатите започват да се забавят или започнете да вървите назад, би следвало да преизчислите калориите на дневна база и да добавите повече храна.

Бодибилдинг състезатели

Изчисляването и броенето на калории предпазва състезателите от достигане на връхна точка твърде рано. При състезателите често се появява така наречения паник синдром и те започват да приемат все по-малко и по-малко храна, тъй като състезанието наближава. При този вариант не само ще изглеждат изчерпани на сцената, но после по-трудно ще възстановят теглото си. Прецизното проследяване на калории е от изключителна важност в този случай.

Хората със специфични цели

По-големи рамене, по-кръгли делтовидни мускули: ако целите, които преследвате са подобен вид и не постигате желания прогрес, лошите резултати могат да бъдат причинени от:
1. По-малко калории в общ план
2. Липса на калории от правилните източници
3. Липса на правилните калории в следтренировъчното хранене

Много по-лесно се постигат резултати в дадена зона, когато е правилно подхранвана. Дори атлети, които не са слаби по природа се борят дълго и безуспешно за постигането на специфични цели. Това може да се дължи, както на приема на по-малко калории, така и на неподходяща тренировъчна програма. Например хронично ниското съдържание на въглехидрати в една диета може да е причина за проблем при оформяне на определени зони от тялото.
Броенето на калории е умение, което може да се окаже от изключителна важност за постигането на определени цели. Хората, търсещи мускулна хипертрофия се нуждаят от повече протеин и карбо от нетрениращите. Така че, ако приемате калории основно от месни продукти и се чудите защо сте в застой, може би е време да промените хранителния си режим. Диетата трябва да се променя според целите и резултатите.

Броенето на калории е полезно за хората, които се опитват да натрупат маса, не само заради опасността от приемане на по-малко храна, но и да се избегне безцелно преяждане. Все пак трябва да лимитираме приема на калории, дори когато целта ни е нарастване. С прекомерното преяждане рискувате да натрупате излишни мазнини и дори анаболна резистентност. Необходими са няколко стотин калории над необходимия прием за изграждане на мускули, не няколко хиляди.

Може да ви е интересно