Добавки, които спомагат възстановяването

Храненето и възстановяването са от особено значение не само за професионалните спортисти, но и за всички, които се занимават активно със спорт. Всъщност правилното възстановяване е ключово и за обикновените хора, които са подложени на стрес и хронична умора ежедневно. Ако не полагаме грижи за своето тяло, то рано или късно ще ни предаде. В съвременния свят наред с правилният хранителен режим, сънят и спортът важна роля при възстановяването и превенцията на стреса играе и приемът на добавки, тъй като хранителните продуктите са лишени от биологична стойност и са пълни с консерванти, оцветители, заместители и др. По-долу ще ви представим няколко добавки, които ще подобрят възстановяването и ще донесат редица здравни ползи както на активните спортисти, така и на обикновените хора.

Мултивитамини/минерали
Приемът на мултивитамини и минерали като добавка, е отличен начин да се набавят необходимите количества за ежедневните нужди на организма. Без значение колко здравословна и балансирана е диетата, има някои елементи, който са недостатъчно или липсват. Приемът на един добър мултивитаминен комплекс решава този проблем. Тези съставки са особено полезни за хора на диета и вегитарианци, защото тези групи имат дефицит на някои хранителни вещества. При избора на мултивитаминен комплекс трябва да имате предвид, че не всички са с еднакъв състав и качество. Качествения продукт съдържа елементи с доказана бионаличност – капсулата/таблетката да бъде покрита с вещество, което няма да се разтвори преди да стигне до мястото на абсорбация. Също така трябва да се уверите, че съставките са тествани за замърсяване – например: замърсяване с тежки метали.


Омега -3 рибено масло
Ползите от приема на омега-3 са добре известни и те включват: помощ на сърдечно-съдовата система, намаляване на възпалителните процеси, по-добро функциониране на мозъка, загуба на телесни мазнини, подобряване инсулиновата чувствителност и т.н. Омега-3 мастни киселини могат да подобрят здравето буквално на всяка клетка от нашето тяло. Когато ги приемаме като добавка трябва да се погрижим да са в достатъчно количество. Омега-3 мастни киселини са DHA (докозахексаенова киселина), EPA (ейкозапентаенова киселина) и ALA (алфа- линоленовата киселина). DHA И EPA са най-важни, защото се набавят трудно с диетата. Стандартно се препоръчват дози от порядъка на 3-10 грама дневно.

Витамин D
Витамин D е един от мастноразтворимите витамини. Той се произвежда естествено от холестерол при излагане на слънчева светлина. Затова приемът му като суплемент през зимните месеци е препоръчителен. Витамин D е полезен за имунната система, репродуктивното здраве, костите и ендокринната система. Дневната доза не е точно определена, защото различните институции имат спорове по въпроса, но предимно се движат от 600 IU до 2000 IU.


Магнезий
Магнезият е минерал, който при много хора е в недостиг. Той влияе на мускулната контракция, нивото на тестостерона, силата и абсорбацията на други минерали като цинка. Лицата, които са физически активни се нуждаят от повече магнезий. Необходимо е да има запаси на този минерал, защото той служи за защита от сърдечносъдови и имунологични заболявания. При избора му като добавка е важно да изберете формата, която има достатъчна бионаличност в организма. Например магнезиев оксид има доста по-малка усвояемост от хлорид, сулфат и др. Дозировката варира от 400мг до 1200мг.

Цинк
Също като магнезия и цинкът е в дефицит при много хора. При активни спортисти, които не приемат цинк допълнително, вероятността да е в недостиг е голяма. Неговата функция е свързана с над 100 ензимни и хормонални процеси в организма. Тъй като тялото не може да съхранява цинк, за да се подържа нивото му оптимално е нужен прием като добавка. Препоръчителните дневни дози са 10мг за жени и 15-30мг за мъже.

Може да ви е интересно