омега 3

Здравните ползи от приема на Омега-3

За защита на сърцето и кръвоносната система

Ненаситените омега–3  мастни киселини като ЕРА и DHA осигуряват защита на сърцето и кръвоносната система, като успешно се борят с някои рискови фактори. Омега–3 значително намаляват нивата на триглицеридите  в кръвта, повишените нива, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това имат уникалното свойство да ускоряват премахването на липидите от кръвта, които се покачват рязко след хранене и които имат влияние върху появата на атеросклероза и сърдечен удар. Също така забавят образуването на плаки по кръвоносните съдове, които блокират свободния приток на кръв и могат да причинят инфаркт или инсулт при откъсване. Друго заболяване на кръвоносната система е ендотелна дисфункция, при която кръвоносните съдове не могат да се разширяват в случай на повишена нужда за по-добра циркулация на кръв. Установена е връзка между омега–3  и правилното функциониране на кръвоносните съдове и на производството на вещества в ендотелните клетки, необходими за тяхната гъвкавост. И накрая, но не на последно място, омега–3 спомагат за нормализирането на сърдечния ритъм и действат превантивно срещу инфаркт.

Омега – 3 помагат за борбата с рака

Събраните данни през последните десетилетия показват, че сред хората, живеещи в райони, където се консумира традиционно повече риба – като Норвегия и Япония, болестта е доста по-ограничена, което се свързва с въздействието на омега–3 върху раковите клетки. На първо място е установено, че са налице механизми, които променят генетичния сигнал в клетките, като не им позволява да станат канцерогенни. Освен това, известното противовъзпалително действие на омега–3 намалява производството на възпалителни молекули, които се смятат за инициатори за образуването и развитието на туморите. Изследванията на няколко лекарства за хемотерапия са установили, че туморните клетки съдържащи по-голямо количество DHA са много по-чувствителни на лечение. В някои клиники се използва суплементирането с  DHA преди и по време на хемотерапията с много добри резултати.

Омега–3 и мозъка

Положителната връзка между омега–3 и настроението започват след като при изследване на населението, което консумира повече морска риба е установено, че страдат доста по-рядко от депресивни разстройства. Приемът на омега–3 като добавка показва положителни резултати при повечето пациенти и може да окаже реална помощ на хора от всички възрасти, които изпадат в депресивни състояния. Изключително важни за мозъчната функция, омега–3 мастни киселини се оказват успешни при лечението на разстройство с дефицит на внимание (ADHD) при деца и младежи, както и за лечение и профилактика на деменция и болестта на Алцхаймер. Количеството на омега–3 мастни киселини, които се използват клинично варира от 1000мг до 4000мг. на ден.

Омега–3 и костите

Омега–3 може да предотврати загубата на костна маса при процеса на стареене. Противовъзпалителните ефекти на омега–3 имат особено значение за намаляване на риска от развитие на остеопороза при жени след менопауза, както и всички възрастни хора, които страдат от загуба на костна маса и други заболявания като ревматоиден артрит и периодонтит.

Може да ви е интересно