Какви са ползите от приема на ZMA

ZMA е една от най-популярните витаминни добавки, използвани от спортисти, и се препоръчва от много топ диетолози.

Това е комбинация от цинк, магнезий и витамин B6 и обикновено съдържа съответно 30мг, 450мг и 10мг от всеки компонент.

Производителите на ZMA твърдят, че има редица ключови предимства, които са важни за спортистите.

Но какви действителни доказателства има, че приемането на редовна доза може да ви помогне да подобрите представянето си и да подобрите общия си начин на живот?

ZMA може да подобри атлетичните постижения

Има някои доказателства, че приемането на ZMA може да доведе до подобрени спортни постижения, но само когато човек има дефицит на цинк или магнезий.

Някои спортисти могат да развият дефицит на тези минерали, ако не обръщат внимание на храненето си и не поддържат балансирана диета.

Това може да доведе до намалени нива на тестостерон, което оказва влияние върху мускулната маса и възстановяването.

Повишава имунитета

По-специално цинкът е важен за изграждането на силна имунна система. Доказано е, че подобрява шансовете ви за предпазване от инфекции и помага за заздравяването на рани.

Ползата от приема на цинк в ZMA е, че той идва и с количество витамин B6, от който тялото ви се нуждае, за да създаде бели кръвни клетки, за да помогне в борбата с бактериите.

Предпазването от болести помага на спортистите да избегнат периоди на пропуснати тренировки, така че можете да продължите по пътя си към дългосрочните резултати.

Може да подобри съня

Магнезият може да помогне на тялото ви да се чувства спокойно и отпуснато, така че много производители на ZMA препоръчват приема на добавката около час преди лягане.

Редица проучвания показват също, че цинкът може да подобри качеството на съня ви, така че комбинацията от двете подобрява шансовете ви да получите добър сън.

Може да повиши нивата на тестостерон

Нивата на тестостерон могат да ви помогнат много, когато стане дума за спорт.

Проучванията показват, че спортисти, които приемат добавки със ZMA, увеличават мускулната си сила и това се дължи на влиянието, което цинкът и магнезият имат върху нивата на тестостерон.

Други начини за естествено повишаване на нивата на тестостерон включват сън, добавки с витамин D и намаляване на стреса.

Може да подобри настроението ви

Храненето има голямо влияние върху настроението ви, а е доказано, че магнезият и витамин B6 увеличават чувството на щастие.

Проучване през 2015 г., което включва 8900 възрастни, установи, че тези под 65-годишна възраст с най-нисък прием на магнезий имат 22% по-висок риск от депресия.

Източник: Built for Athletes

Може да ви е интересно