6-те най-добри зеленчуци за отслабване

Преди да преминем към най-добрите зеленчуци за отслабване, важно е да отбележим, че няма лоши зеленчуци. Всъщност ви препоръчваме да увеличите общото количество зеленчуци, които ядете, дори и да не са в този списък, защото това може да бъде полезно както за загуба на тегло, така и за вашето здраве.

Яденето на повече зеленчуци е нещо, върху което повечето от нас трябва да работят – под 10% от нас приемат препоръчителните две до три чаши на ден, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Това е твърде лошо, защото тези нискокалорични „бонбони“ са пълни с полезни за нас хранителни вещества, включително фибри, които могат да ни помогнат да се чувстваме сити за по-дълъг период от време (известно още като по-малка вероятност да посегнем към лека закуска). Проучване на Annals of Internal Medicine от февруари 2015 г. установи, че ако се стремим да приемаме 30 грама фибри на ден, това може да бъде толкова ефективно за загубата на тегло, колкото и по-сложна диета.

Имайки предвид всичко това, ето шестте най-добри зеленчуци, които да добавите към менюто си, когато основната ви цел е да сваляте килограми.

1. Спанак

Когато се опитвате да отслабнете, потърсете зеленчуци, на които можете да се насладите по различни начини. Докато кейлът получава много внимание, спанакът също има огромна хранителна стойност, като същевременно притежава по-мек вкус, така че лесно може да се добави към смутита и сосове или да се промъкне в любимите ви ястия (едва ли ще забележите малко спанак във вашата лазаня, например).

С толкова много опции е лесно да ядете повече от този листен зеленчук. Това е хубаво, тъй като една чаша варен спанак съдържа 4 грама фибри и само 41 калории.

Като бонус, от CDC отбелязват, че спанакът е силно свързан с намален риск от хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечни заболявания и някои видове рак.

2. Броколи

Този зеленчук е отличен избор за отслабване, защото придава обем на ястията, което означава, че ще се почувствате сити по-рано и за по-дълго.

Можете лесно да добавите броколи към супи и ястия с паста или ориз. Когато замените продукти с по-високо съдържание на въглехидрати и калории (т.е. тестени изделия, ориз и картофи) с броколи в дадена рецепта, в крайна сметка получавате храна с по-малко калории и въглехидрати, но с по-голям обем и повече фибри.

Една чаша броколи има само 31 калории, 6 грама въглехидрати и повече от 2 грама фибри, според USDA.

3. Тиква „спагети“

Тази зимна тиква е отлична замяна на спагети в любимите ви рецепти. Консистенцията е малко по-различна, но все пак ще получите усещането да сърбате „спагети“ без всички въглехидрати и калории.

Тази тиква също осигурява добро количество фибри (2,2 грама на сготвена чаша).

4. Брюкселско зеле

Преди да настръхнете, изслушайте ни: Когато е приготвено правилно, брюкселското зеле може да бъде вкусна добавка към различни ястия. Настъргването им и след това пърженето или печенето им може да увеличи обема на храната без горчивината, която може да свържете с тези дребни зеленчуци с формата на мозък.

Подобно на други зеленчуци в този списък, брюкселското зеле е добър източник на фибри с много малко калории. Според USDA те осигуряват около 35 калории и почти 3 грама фибри на 2/3 чаша.

5. Карфиол

Карфиолът може да е един от най-универсалните зеленчуци. Може да се трансформира в ориз, кори за пица, сладкиши, пюрета и още много. Карфиолът дори може да бъде чудесен заместител на пилешките крилца или хапки. Всички тези опции улесняват редовното ядене на повече карфиол и замяната на храни с по-високо съдържание на калории и по-малко хранителни вещества.

Според USDA, една чашакарфиол съдържа около 25 грама калории и един грам фибри

6. Грах

Зеленият грах не е само за супа. Този ароматен зеленчук може да се добави към салати с макаронени изделия и гювечи, за да добавите добра порция фибри. Грахът има 70 калории и 4 грама фибри на 2/3 чаша, според USDA.

Грахът също така съдържа растителен протеин – 4 грама на две трети чаша. Протеинът е полезен за загуба на тегло, защото ви помага да се чувствате сити, изисква повече енергия за метаболизиране и повишава хормоните на ситостта, според статия от април 2015 г. в The American Journal of Clinical Nutrition​.

Грахът също придава сладост на ястията, което може да увеличи удовлетворението от храната.

Източник: livestrong.com

Може да ви е интересно