фитнес мускули

Възрастта не прави разлика при процеса на възстановяване

Стереотипите за средната възраст?

Когато човек прехвърли 40, прогресът в залата забавя ход, мускули се правят по-трудно, а мазнините се трупат лесно. Ставите започват силно да го болят рано сутрин.

Но може би всички тези предположения, свързани с възрастта, са просто стереотипи, особено тези, свързани с вдигането на тежести, защото американски изследователи са открили, че що се отнася до процеса на възстановяване, няма реална разлика между мъжете на 20 и мъжете на 40 или 50 години.

Какво представлява експериментът?

Учените набират 19 мъже и ги разделят на две групи, група „млади възрастни“ (21,8 години, плюс/минус 2 години) и група „зрели възрастни“ (47,0 години, плюс/минус 4,4 години).

Мъжете са помолени да тренират единия си крак на „изокинетичен динамометър“, който е вид машина за разгъване на краката с електронни показания. Техният тренировъчен протокол се състои от 8 серии по 10 повторения с 60 секунди почивка между сериите.

Учените измерват максималните произволни изометрични контракции и изокинетичния пиков въртящ момент, заедно с кръвните стойности, за да определят нивата на възпаление. Взети са кръвни проби преди използване на машината и веднага след това и са повторени 30, 60, 120 минути, 24 часа и 48 часа след упражнението.

Какво откриха учените?

Резултатите не показват разлики между максималните произволни изометрични контракции и изокинетичния въртящ момент на двете групи. По-важното е, че няма разлики и между групите откъм миоглобин, креатин киназа, С-реактивен протеин или интерлевкин-6, всички маркери за възстановяване и възпаление.

Какво означава това?

Изследователите заключават, че „… това проучване не показва разлики във възстановяването на младите и хората на средна възраст при нито един от маркерите за ефективност, нито в субективните нива на мускулна болка или умора. Освен това няма разлики между групите откъм възпалително или мускулно увреждане в следствие на протокола за упражнения.“

Така че, може би, това проучване ще ви помогне да оставите назад някои от погрешните схващания относно възрастта и тренировките. Твърде много хора имат в съзнанието, че 40 или повече са някаква реална, осезаема бариера за прогрес.

Разбира се, по-възрастните атлети трябва да останат мобилни и гъвкави, защото това е мястото, където ще се прояви истинското стареене, ако не разгрявате усърдно, не правите упражнения за мобилност, йога или каквото и да е, което да ви помогне да не се вдървите.

Като изключим това, по-възрастните атлети не трябва непременно да смекчават тренировките си или целите си поради страх, че вече са твърде възрастни за такива неща. Напредъкът трябва да продължи.

Източник: T Nation

Може да ви е интересно