Калорийният дефицит не е най-доброто решение за справяне с излишните килограми

Д-р Джейд Тета, интегративен лекар, натуропат и треньор, обяснява защо калорийният дефицит не помага винаги за загубата на мазнини, а понякога дори пречи:

Глад, енергия, желания. Поддържайте тези три метаболитни реакции балансирани и вашата мисия за загуба на мазнини ще стане много по-ефективна. Повечето експерти по загуба на мазнини се съсредоточават върху спазването на универсално правило. Това е огромна грешка, защото нито един твърд подход не е от полза за всички хора.

Загубата на мазнини включва създаване на калориен дефицит и хормонален баланс. Повечето са наясно с тази нужда от калориен дефицит, но не знаят какво означава хормонален баланс. Хормоналният баланс означава създаване на метаболитно състояние, при което сте естествено устойчиви на преяждане и сте по-мотивирани да тренирате.

Повечето хора ще спазват калориен дефицит, но за съжаление това ще доведе до дисбаланс на метаболизма им, което означава, че всяка загуба на мазнини, която постигнат, ще бъде временна. Ето защо изследванията показват, че 95% от хората, които са на стандартна нискокалорична диета, възстановяват теглото си, а 66% в крайна сметка си връщат повече тегло отколкото са свалили.

Метаболизмът не е като калкулатор, а по-скоро като бумеранг. Това означава, че колкото по-силно го натискате, толкова по-бързо ще се върне към вас, създавайки компенсаторни реакции, които ви карат да преяждате. Изкарва от баланс глада, енергията и желанията. Решението се крие в разработването на индивидуална стратегия, базирана на вашето собствено метаболитно изразяване, психология и лични предпочитания.

Ако можете да балансирате метаболитните хормони, отговорни за глада, енергията и апетита, можете естествено да намалите калориите с много по-малко усилия. Ако не можете да ги контролирате, ще се проваляте всеки път. За трайна загуба на мазнини забравете правилата и вместо това следвайте обратната връзка на тялото ви.

Как се прави това? Първоначално следете какво казват изследванията. Приемайте повече протеини, фибри и вода, за да балансирате глада и апетита. Вдигайте тежести и живейте по начин, който намалява стреса.

Но изследванията не са достатъчни. Базирани са на средни стойности, а не на индивиди. Трябва да сте гъвкави и да коригирате подхода си въз основа на собствените си резултати. Ако глада, енергията и желанията ви са под контрол, губите телесни мазнини и ставате по-здрави, тогава сте постигнали „свещения граал“ на загубата на мазнини. Разработете диета, рутинни упражнения и начин на живот, които създават устойчива и трайна загуба на мазнини. Той ще бъде създаден специално за вас, от вас.

Източник: T Nation

Може да ви е интересно