Да поговорим за броенето на калории

Заради популярността на фитнес тракерите и уредите за фитнес у дома (като бягащи пътеки и стационарни велосипеди), броят на калориите, които изгаряте по време на всяка тренировка е винаги в центъра на вниманието ви. Но колко важен е този показател и наистина ли е нещо, на което трябва да обърнете внимание?

Хората често се питат дали има значение колко калории изгарят по време на тренировка. Макар калориите да са интересни за отбелязване, те не са единственият индикатор за това колко ефективна е една тренировка. По-добре е хората да се съсредоточат върху това как се чувстват по време на тренировка: Чувствате ли се натоварени? Изпотили ли сте се? Чувствате ли, че напредвате в дългосрочен план с издръжливостта или силата? Тези неща са по-показателни за това колко ефективна е вашата тренировка, отколкото изгарянето на калории.

Кое упражнение изгаря най-много калории?

Отминаха дните на постоянното следене и изчисляване на калории. За загуба на тегло, и по-специално за хора с хормонални проблеми или проблеми с теглото, този тип мислене не винаги дава желаните резултати. Въпреки това, ето броя на калориите, които някой, който тежи 70кг, би изгорил, изпълнявайки следните упражнения:

  • 30 минути ходене (с умерено темпо): 112 калории
  • 30 минути тренировка с тежести: 102 калории
  • 30 минути бягане: 238 калории
  • 30 минути йога: 85 калории

Не позволявайте на калориите да надделеят над това как се чувства тялото ви

Числата по-горе могат да накарат някого да замени йогата за един час ходене или да се принуди да тича. Но колко калории изгаряме не отразява това, от което тялото ни се нуждае. Да, можете да се качите на своята бягаща пътека и да изгорите повече калории, отколкото в час по йога, но ще се лишите от гъвкавостта, тонизирането и ползите за психичното здраве, за които тялото ви може да жадува. Най-добрият план за тренировка е този, който ви кара да се чувствате добре – не го жертвате само в името на изгарянето на повече калории. Един ден това може да е спокойна разходка, а следващият може да е интензивна тренировка с тежести – и двете са солиден избор за тренировка.

Използване на изгорените калории като мотивация

Точно като ежедневните стъпки, поставянето на цел за изгаряне на калории може да превърне вашето упражнение в игра и да ви мотивира да се движите. Въпреки това, броят на калориите, които искате да изгорите чрез упражнения, ще варира в зависимост от вашата диета, телосложение и цели. Така че, ако възнамерявате да следите отблизо изгарянето на калориите си и да се стремите да постигнете определен брой, работете с треньор, за да определите каква е подходящата цел за здравословно изгаряне на калории за вас. Също така, не ставайте свръхфокусирани върху калориите – това може да доведе до нездравословна връзка с храната и упражненията. Ако проследяването на изгорените калории е забавно за вас, това е добре. Но ако се превърне в стресиращ фактор или се почувствате обезкуражени, когато не изгорите определено количество, зарежете го.

Запитайте се: Постигам ли фитнес целите си?

Това е основният въпрос, който винаги да си задавате: Чувствате ли, че вашата рутинна тренировка ви помага да постигнете целите си? Калориите са само един от начините за проследяване на ефективността на тренировката. Ако виждате резултати на кантара, дрехите ви стоят по-добре или енергийните ви нива и сънят са се подобрили, това са други важни признаци, че вашите тренировки работят за вас. Въпреки това, ако сте човек, който преяжда и приема повече калории, отколкото са ви нужни, проследяването на това колко калории изгаряте може да бъде полезно, за да станете по-наясно с това как захранвате и движите тялото си.

Чудесно е да имате обща представа колко калории изгаряте. Но не забравяйте, че това е само една мярка за интензивността и ефективността на тренировките и не трябва да бъде крайната точка, когато става въпрос за оценка на тренировка или избор на кой тип упражнение да правите. За добра рутинна тренировка, фокусирането върху това как се чувства тялото ви и напредъка, който постигате към целите си с течение на времето, е много по-здравословен подход.

Източник: Today.com

Може да ви е интересно