хляб

Как се отразява глутенът на физическото ви състояние?

Нещо, което може би сте забелязали в доста ресторанти, магазини и на етикетите на вашата храна е терминът „без глутен!“, винаги като гордо възклицание за постижение.

Ето какъв е проблемът. Много хора дори не знаят какво е глутен, поради което се раждат и много заблуди свързани с него.

Ако не ям глутен, това ще ме направи по-здрав

Всъщност това не е вярно. Освен ако професионалист не ви е диагностицирал целиакия или непоносимост към глутен, не е необходимо да избягвате глутена. Няма доказателства, че диетите без глутен са по-здравословни за хора без глутенови разстройства.

Глутенът ви прави дебели

Това е интересно погрешно схващане, защото е обратното на това, което е вярно. Храната без глутен всъщност е с по-високо съдържание на калории и мазнини, за да компенсира липсващите съставки, и с по-ниско на витамини и фибри. Ако похапвате много безглутенови мъфини, няма да отслабнете. Всичко опира до съдържанието на това, което ядете, така че вместо безглутенови хлябове и десерти, заложете на плодове и зеленчуци.

Глутенът не ни ли изморява?

Провеждат се изследвания за това, но единствените хора, върху които глутенът влияе по негативен начин, са тези с глутенови разстройства. Така че, ако откриете, че сте уморени или болни, след като сте яли глутен, трябва да говорите с лекар, но това не е нормален аспект на диета, в която присъства глутен.

Тогава как ще отслабна?

Упражнения! Толкова много хора разчитат на модни диети, за да им помогнат да отслабнат, когато промяната в начина на живот е това, което наистина надделява над всяка диета. Вкарвайки тренировките в рутината си, вие настройвате тялото си за голяма загуба на мазнини и да, здравословната диета ще помогне за това, но само ако направите правилния диетичен избор, вместо да се впускате в нещо без никакви изследвания.

Да не ядеш глутен, когато не е личен избор, може да бъде изключително разочароващо. Искате да излезете с приятели, но не можете да ядете нищо и понякога е трудно да се справите с погледите на съчувствие. Установено е, че упражненията освобождават ендорфини, които помагат за повдигане на настроението ви, а по време на тренировките ще можете да облекчите и част от това разочарование.

Упражненията също насърчават по-доброто хранене като цяло в живота на човека. Когато излизате и изгаряте мазнини за 30 минути, вие сте по-малко склонни да се приберете вкъщи и веднага да ядете мазни храни. Важно е да се ядат правилните неща преди и след тренировка и хората с глутенови разстройства трябва да бъдат особено бдителни на този фронт поради по-малките количества витамини и хранителни вещества в голяма част от храната им.

Не трябва да се разчита на диети, независимо дали са без глутен или други. Единственото нещо, което наистина може да ви помогне да отслабнете и да имате повече енергия, е промяна в начина на живот с интензивни тренировки и добър хранителен избор. Независимо дали имате хранителна алергия или не, упражненията са важна част от здравословния живот.

Източник: Fit Body Bootcamp

Може да ви е интересно