фитнес мъртва тяга тежести

Как да подготвите тялото си за сутрешна тренировка

Някои хора започват деня  си с тренировките, а други просто не могат да се задвижат тялото си.

Упражненията сутрин със сигурност не са нещо, което идва естествено за много от нас и дори най-добрите спортисти откриват, че умовете им понякога ги разубеждават да ги правят.

След като най-накрая започнете със сутрешните тренировки е обичайно да се чувствате мудни, ако не сте се наспали добре. Често всичко просто се чувства като непосилна работа и е трудно да се представите по най-добрия начин във фитнеса.

Но не е нужно всичко да се чувства толкова трудно. Ако отделите малко повече време сутрин, за да правите нещата по правилния начин, можете да подготвите тялото си, за да подобрите представянето си и да се почувствате по-добре след приключване на тренировката.

Ето няколко прости начина, по които можете да подобрите тренировъчните си сесии сутрин.

Кофеин

Доказано е, че кофеинът повишава ефективността ви по всяко време на деня. Това е стимулант, който намалява усещането за болка по време на наистина тежки упражнения и подобрява фокуса ви.

Употребата на кофеин сутрин не е тайна – стотици милиони хора по света започват деня си с него. Въпреки това е важно да разберете кога е най-доброто време да го приемате за вас, за да има максимален ефект върху тренировките ви.

Въпреки че много спортисти обичат силно кафе, не е нужно да го варите, ако просто не харесвате горещи напитки. Има много различни начини, по които можете да получите кофеин вместо това, като например да се възползвате от кофеина е енергийните напитки или кофеиновите таблетки.

Активирайте мускулите си

Винаги е важно да активирате мускулите, но особено когато сте лежали цяла нощ и мускулите не са били използвани.

Извършването на прости упражнения за активиране на мускулите ще ви позволи да подобрите представянето си и също така да намалите риска от нараняване.

Някои прости примери са глаутеусни мостове за активиране на глаутеусите и подколенните сухожилия, повдигане на прасци или краткотрайни планкове за „събуждане“ на коремните ви мускули.

Можете също така да използвате масажен ролер или масажен пистолет, за да стимулирате притока на кръв към ключови области и основни мускулни групи, които ще използвате в тренировката си.

Прогресивна загрявка

Започването на загрявката бавно и постепенното увеличавайки темпото ще помогне на тялото ви да се подготви за предстоящата сесия.

Помага и психологически, особено ако страдате от липса на мотивация. Започването бавно ще ви помогне да настроите за тренировката и докато „преминавате през предавките“, можете психически да се подготвите за по-тежка работа.

Опитайте се да завършите загрявката с някои специфични упражнения, които са по-кратки или малко по-малко интензивни от основната част на самата сесия. Например, ако ще клякате, завършете загряването със серия с половината от теглото, с което ще започнете основната сесия.

Източник: Built for Athletes

Може да ви е интересно