Колко е важна хидратацията по време на тренировка?

Точно както нашата планета е съставена от 71% вода, нашите тела също са съставени от почти 60% вода. Следователно, като човешки същества, най-същественото нещо за нашето оцеляване на тази планета след кислорода е водата. Имайки предвид тези факти, важно ли е често да се хидратираме и да възстановяваме ресурсите си? Освен това, когато тренирате във фитнес залата, хидратацията е ключова, за да извлечете максимума от тялото си, докато тренирате.

В тази статия говорим за значението на хидратацията и правилния начин за хидратиране, докато тренирате.

Защо хидратацията е важна по време на тренировка?

Течностите са неразделна част от поддържането на здраво тяло. Водата е от съществено значение за поддържането на здраво сърце, мозък, мускули и за регулиране на телесната температура чрез изпотяване. Да сте добре хидратирани по време на тренировка подобрява цялостната ви способност да изпълнявате упражнения, подобрява съня, улеснява детоксикацията и помага за загубата на тегло. Доста често забравяме да се хидратираме правилно по време на нашите тренировки и това води до дехидратация.

Това може да причини сериозни проблеми като мускулна умора, прекомерно изпотяване поради повишаване на телесната ни температура и следователно прегряване, а също и проблем в умствените ни функции, което може да доведе до по-големи проблеми като замаяност или припадък. За да избегнем подобни проблеми, не можем да подчертаем достатъчно колко е важно попълването на телесните течности, особено докато тренирате във фитнес залата.

Как да се хидратирате, докато тренирате?

Ако се притеснявате за приема на течности по време на тренировка и искате да го поддържате под контрол, жизненоважно е да пиете поне 1,5-3 литра вода, преди да тренирате. Това е общо правило, което, разбира се, може да варира в зависимост от вашата възраст, височина и тегло. Хората, които искат да свалят излишни килограми, трябва да пият повече вода, тъй като тя помага за изхвърлянето на нежеланите токсини от тялото. Освен това обикновената вода е много по-добра за вас от спортните напитки, ароматизираната вода, соковете и подсладените напитки за тренировка.

Въпреки че сме установили значението на хидратацията преди тренировка, също така е важно да замените течностите и да продължите тази хидратация след тренировка! Както е установено, пиенето на вода по време на тренировките ви не само ще ви предпази от дехидратация, но също така ще премахне болката, ще подобри издръжливостта, ще поддържа високи енергийни нива и ще намали мускулните наранявания. Така че не спирайте да пиете по време на тренировките си!

Без значение какви са вашите цели за отслабване, ние ви уверяваме, че поддържането на хидратация през деня и по време на тренировките ви ще доведе до по-здрави, енергични и по-щастливи. Така че без допълнителни приказки, останете мотивирани, хидратирани и подмладени!

Източник: SnapFitness

Може да ви е интересно