4-те най-добри хранителни добавки, с които да увеличите ефективността си във фитнеса

Всяка добавка, която може да ви помогне да извлечете най-доброто от себе си, когато става дума за производителност, си заслужава да бъде обмислена, ако искате да видите докъде можете да изтласкате тялото си.

Намирането на начини за малки подобрения може да ви помогне да достигнете максималния си потенциал. Те също така повишават увереността ви, така че можете да дадете най-доброто от себе си, когато има значение.

Хранителните добавки могат да ви помогнат както при тренировки, така и при състезания, като ви позволяват да достигнете максималния си потенциал.

Различните добавки работят за различни спортисти и може да откриете, че някои ви разстройват стомаха, така че е важно да ги изпробвате предварително, ако ви предстои състезание.

Ако искате да експериментирате с няколко или да намерите повече информация за това, което може да е подходящо за вас, ето четири от най-добрите хранителни добавки, които да повишат ефективността ви.

Кофеин

Елитните спортисти в почти всеки спорт използват кофеин, за да подобрят представянето си и има много научни изследвания, които показват, че той има положителен ефект.

Кофеинът действа по много начини. Смята се, че повишава толерантността ви към болка, поради което се използва често от атлети за издръжливост и е доказано, че подобрява постиженията при бягане и колоездене.

Стимулира нервната система, за да ви накара да се чувствате по-бдителни, съсредоточени и увеличава производството на адреналин.

Страхотното при кофеина е, че се предлага в много различни форми, така че можете да изберете тази, която ви подхожда. Независимо дали става въпрос за таблетка, енергийна напитка или кафе, обикновено е най-добре да го вземете около час преди тренировка.

Бета-аланин

Бета-аланинът се използва широко в добавките преди тренировка, защото може да подобри представянето.

Доказано е, че подобрява времето до изтощение за колоездачи и гребци с до 14% в някои проучвания.

Редовното приемане на добавката може да повиши устойчивостта на тялото към мускулна ацидоза, което е причината за усещането за тежест в мускулите, което ви кара да се чувствате така, сякаш трябва да спрете тренировка.

Отлагането на това означава, че можете да продължите с високоинтензивни тренировки за по-дълго време.

Креатин

Креатинът може да повиши ефективността ви с до 15% при упражнения с висока интензивност, поради което е една от най-често използваните добавки във фитнеса.

Той работи, като ви помага да попълните запасите от аденозинтрифосфат (АТФ) в мускулите, които се използват като гориво за кратки периоди на експлозивни упражнения.

Ако имате повече креатин във вашата система, можете да произвеждате повече енергия от вашите мускулни клетки, което води до по-големи печалби откъм мускулна маса и сила.

Нитрат

Нитратът, често срещан в сока от цвекло, се използва от много спортисти. Ето защо шотовете от цвекло станаха толкова популярни през последните години.

Тялото преобразува нитратите в азотен оксид, което кара кръвоносните съдове да се разширяват, така че повече кръв да е достъпна за работещите мускули.

Ако вземете една доза сок от цвекло около 2-3 часа преди тренировка, това ще доведе до пикови нива на нитрати по време на тренировка.

Нитратът е особено ефективен при състезания за издръжливост, тъй като намалява изразходването на кислород по време на тренировка, така че често се използва от бегачи, колоездачи и триатлонисти.

Източник: Built for Athletes

Може да ви е интересно