червено месо

Ползите от червеното месо

С неотдавнашната популярност растителни диети, мнозина вярват, че яденето на червено месо е просто лошо за вашето здраве. Голям поддръжник на тази концепция са инфлуенсърите,  отдадени на начина на живот и фитнеса, които споделят множество истории онлайн за напредъка си във фитнеса, неупотребявайки червено месо.

Ако сте спортист, ще се изненадате да разберете, че отказът от този основен източник на хранителни вещества всъщност може да ви навреди повече, отколкото да ви помогне.

Какво точно се счита за „червено месо“?

Месата се разделят на категории бяло или червено в зависимост от количеството миоглобин в мускулите на животното.

Червеното месо има големи количества миоглобин и се добива от бозайници от категорията добитък, включително агнешко, телешко, говеждо и свинско месо.

Кое е най-здравословното червено месо?

Според клиниката в Кливланд винаги когато изберете червено месо, то трябва да бъде „това с най-ниско съдържание на мазнини, което можете да намерите“. Също така трябва да ограничите количеството, което консумирате.

Три до четири порции червено месо на седмица трябва да са достатъчни, за да отговорят на диетичните нужди на спортиста.

Ето пет причини, поради които спортистите трябва да ядат червено месо:

Добър източник на висококачествен протеин

Протеинът е основно хранително вещество за всички спортисти.

Той е отговорен за поддържането и развитието на различни мускулни групи, кости и други органи.

Съдържа всичките девет незаменими аминокиселини, от които спортистите се нуждаят, за да възстановят мускулната тъкан и да постигнат оптимална производителност. Да не говорим, че играе важна роля за поддържане на функционирането на имунната ни система.

Протеинът също помага за транспортирането и съхраняването на други хранителни вещества до различни части на тялото.

Ситост

Често ли се чувствате гладни, след като изядете порция пържола и картофено пюре? Вероятно не.

Понеже червеното месо е богато на протеини и аминокиселини, на тялото му е необходимо повече време, за да метаболизира цялото му съдържание, което ви позволява да се чувствате сити за по-дълго време.

Ако сте спортист, който се опитва да свали няколко килограма, червеното месо може да ви помогне да управлявате теглото си и да останете на прав път към целите си.

Чудесен източник на хранителни вещества и минерали

Освен протеини, червеното месо също е чудесен източник на други важни минерали, като цинк, витамин B12, B3 и B6, желязо, фосфор и др.

Телешката мас, например, е изключителен естествен източник на хранителни вещества като холин, витамин D, витамин Е и селен.

Здравословни мазнини

Въпреки общоприетото мнение, червеното месо също съдържа здравословни мазнини.

Проучвания, проведени върху говеждо и агнешко, са установили, че червеното месо всъщност съдържа омега-3 полиненаситени мазнини. Може да не е толкова забележимо, колкото омега-3 от рибата, но месото не е пълно само с лоши мазнини.

Освен това повечето червени меса в днешно време съдържат по-малко мазнини поради селективното отглеждане.

Червеното месо е пълно с желязо

Изследвания показват, че спортистите се нуждаят от 30% повече желязо от неспортуващите.

Приблизително 30% от мъжете спортисти и 80% от жените спортисти може да имат дефицит на желязо.

Червеното месо е пълно с желязо, което е от съществено значение за производството на хемоглобин. Хемоглобинът подпомага производството на червени кръвни клетки, които помагат за транспортирането на кислород до различни части на тялото. Кислородът е важен в процеса на възстановяване на спортиста по време на упражнения и тренировки.

Заключение

Въпреки че със сигурност има опасност от консумацията на твърде много червено месо, яденето на точното количество от него може да помогне за напредъка на спортиста и да подобри представянето.

Различните хора изискват различни неща.

За да сте сигурни, че извличате най-доброто от храната си, попитайте вашия лекар или лицензиран диетолог за съвет какъв тип диета трябва да консумирате.

Източник: Atlethics Weekly

Може да ви е интересно