Мъртва тяга

Как да подобрите мъртвата си тяга

Мъртвата тяга е основно упражнение за всеки, който иска да стане по-силен, тъй като ангажира много мускулни групи.

Въпреки това, упражнението може да бъде доста сложно за овладяване. Когато се изпълнява правилно, мъртвата тяга увеличава силата както на долната, така и на горната част на тялото, но ако формата ви не е на ниво, това може да доведе до огромни рискове от нараняване.

И така, кои са най-добрите съвети за извършване на ефективна мъртва тяга?

Намерете хвата, който работи за вас

Когато изпълнявате серии с по-големи тежести, наличието на сигурен захват може да направи огромна разлика, за да ви помогне да направите и последните няколко повторения. Опитайте да експериментирате с различни захвати, за да видите кой е подходящ за вас и кое ви позволява да извлечете максимума от упражнението.

Обърнете внимание на обувките

Събуването по чорапи може да не е най-привлекателната идея, когато има големи тежести, които се удрят в пода, но това може да подобри формата ви. При мъртва тяга теглото ви трябва да е върху петите ви, но тъй като тренировъчните обувки винаги имат наклон от петата към пръстите, те ви насърчават да се облягате на предната част на стъпалото.

Ходете боси, за да се уверите, че вашите подколенни сухожилия и глутеуси са напълно ангажирани.

Опитайте различни вариации

Румънската мъртва тяга и сумо мъртвата тяга са две популярни алтернативи на стандартното упражнение и напрягат малко по-различни мускулни групи. Редовното им изпълнение ще спомогне за укрепването на различните мускулни групи в по-голяма степен. Мъртвата тяга с трап щанга също е полезна за работа върху вашата техника.

Носете колан

Използването на колан увеличава стабилността и намалява натоварването върху гръбнака ви, като по този начин намалява риска от нараняване. Инвестирането в такъв може да ви даде допълнително спокойствие, когато вдигате тежко, за да можете да се концентрирате напълно върху упражнението.

Дайте приоритет на мъртвата тяга

Поставянето на мъртвата тяга в началото на вашата тренировка, когато сте най-свежи, ще ви позволи да увеличите максимално ефективността. Може да звучи просто, но ако наистина искате да напредвате бързо, уверете се, че сте последователни и извличате максимума от всяка сесия.

Източник: Built for Athletes

Може да ви е интересно